От х:

Днес в x:

Свети Валентин по различен сценарий - необичайните традиции по света

Отново е 14 февруари, отново е Денят на влюбените и сърцата, мечетата и червените рози са навсякъде. Докато някои чакат с нетърпение Свети Валентин, за да направят романтична изненада на половинката си, други не приемат цялата тази комерсиализация и са категорични, че не се нуждаем от конкретен повод, за да направим любимия си човек щастлив.

Ако по нашите географски ширини днешният ден се свързва предимно с вино, роматична вечеря на свещи, шоколад, ягоди, букети и балони, то в някои други части по света си имат по-различни и интересни традиции, които се спазват на 14 февруари. Ето и някои от тях.

Япония

Приели сме, че подаръците с по-скоро сантиментално значение не са толкова за практичните мъже. Но пък в Япония например силният пол е този, който е свикнал да получава шоколадови изкушения от половинките си. Тази традицията се практикува още от 50-те години на миналия век и е наложена от местен производител на шоколад. Предлагат се както любовни, така и "приятелски" шоколади.

Снимка 653284

Филипини

В тази страна традиционно Свети Валентин се отбелязва с масови бракове. Церемоните се организират от местните власти и в тях взимат участие всички, които искат да се врекат във вярност и не държат това да се случи на малка, интимна церемония. Защото на този тип събития понякога се събират до 1500 двойки.

Така благодарение на правителството много двойки в страната имат още един повод за празнуване на 14 февруари - годишнина от сватбата.

Латинска Америка

Тук 14 февруари се приема не само за празник на любовта, но и на приятелството. В Ел Салвадор например приятелски компании си разменят подаръци помежду си, без да се знае кой е подателят. През 80-те години и във Финландия и Естония фокусът на празника се измества върху приятелството и платоничната любов. И до днес на деня по ресторантите има повече приятелски компании и двойки, отколкото влюбени.

Снимка 518244

САЩ

Букетите са традиционно средство, с което мъжете засвидетелстват любовта си към своите жени. Ако днес най-подаряваните цветя са червените рози, то преди векове в Америка не е било така. През XIX век например розите са били най-редкият избор, а цветята са се избирали спрямо скритото послание и символика, които носят. И идеята е била не просто да подариш букет, а да кажеш нещо важно на този, който го получава.

Букет от кокичета например символизира надежда, а от акация - тайна любов. Да подариш на някого от тези цветя е значело, че имаш чувства към него и се надяват те да са взаимни. Но по това време подаряването на букети е било по-скоро изключение, защото много малко хора са имали достъп до свежи цветя през зимата.

И до днес пък в някои части на страната е останала жива традицията да се кръщават хлебарки на някой, който ти е разбил сърцето например. Няколко зоопарка предлагат подобна услуга срещу символична такса като начин да се освободиш от насъбраната мъка именно в този ден, в който всички празнуват любовта. В замяна получаваме и сертификат, с който може да уведомим въпросния човек какви сме ги свършили, пише Daily Mail.

Снимка 518255

Германия

Ако смятаме, че мечето е животното, олицетворяващо Свети Валентин, то в тази страна не е точно така. Тук традицията е да се подаряват прасенца и джинджифилови меденки под формата на сърце. Това не е особена изненада, защото в Германия прасето е символ на късмета. А след Втората световна война, когато празникът започва да се отбелязва и тук, немците решават, че искат да са по-различни от останалите. Е, успяват.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини