От х:

Днес в x:

В деня на св.Харалампий осветиха бурканите с мед в Боляровската църква

  На 10 февруари православната църква почита паметта на св. Харалампий, който е християнският светец-лечител и Света Валентина.

  Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. А не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората.

  Празникът в българската народна традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

  По стара традиция днес в църквите се освещава меда, тъй като Св. Харалампий се счита за покровител на пчелите и пчеларите.

  Традицията на днешния ден, който е храмов празник на църквата в хасковския квартал „Болярово“ беше спазена.

  Службата в църквата отслужи отец Кирил с двама иподякона. Бяха осветени и бурканите с мед. Отец Златко поръси миряните за здраве със светена вода на входа на храма.

  Четирима души дават курбан, сред тях са Костадин Кавалджив, Димо Иванов и Петър Петров.

  На площада вече са разпънати палатките за панаира. Има люлки и атракциони и за малки и големи. Днес в квартал „Болярово“ посрещат гости за празника.

  Според православния календар на 10 февруари празнуват своя имен ден хора с имена: Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи, Хараламп, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини