От х:

Днес в x:

Пазят старите винени сортове грозде по границата между Гърция и България в експериментално поле

    14 застрашени от изчезване сорта са идентифицирани при проучване в пограничните с Гърция български области Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Това са местните солтове: „Тамянка“, „Керацуда“, „Гергана“, „Димят“, „Сандански мискет“, „Букет“, „Шевка“, „Червен мискет“, „Мавруд“, „Руен“, „Широка мелнишка лоза“, „Памид“, „Рубин“ и „Мелнишки рубин“. За опазването им са вложени над 2,2 млн. лв. по проект, разработен Изпълнителна агенция по лозата и виното, Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Изложбен изследователски институт, Солун и Международен гръцки университет, Гърция. Той е част от  програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция, която е с обща инвестиция за  4,7 млн. лв. и цели развитие на винен туризъм в трансграничния регион. Сътрудничеството включва модернизирани винарски изби, проучени редки лозови сортове и популяризиране на характерни за граничния регион.  От българска страна се съуправлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

    За опазване на старите сортове е изградено експериментално поле, в което са засадени лози от застрашени видове.

    Хасковската търговско промишлена палата участва в проекта за разработване идентичността на продукцията, почвата и региона в партньорство с Аграрения университет на Атина, Институт по лозарство и винарство в Плевен, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Агенция за развитие на Кавала, Федерация на професионалните, занаятчийски и търговски асоциации на Еврос, грацката Агенция за транснационално обучение и развитие и Община Кирково. Създадена е и дигитална платформа за местните винени изби, популяризирани са местната кухня, базирана на виното.

    По проекта е създаден обучителен център за провеждане на практически занятия за местни фермери и представители на местните власти, съобщават от МРРБ.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини