От х:

Днес в x:

Букър, война, сглобка, ротация...коя ще е българската дума на годината?

Последни дни гласуваме в кампанията „Дума на годината“.

През тази седмица имаме възможност да направим финален избор на българската дума за 2023 година. Инициативата е на интернет платформата „Как се пише?“ в партньорство със Sensika Technologies.

От днес до 14 часа на 20 януари, когато анкетата ще приключи, гласуването е за десетте думи и изрази финалисти. Те са селектирани по онлайн предложения, направени от последователите на сайта във Фесбук. Десетте участници във втория финален етап са определени от журито на инициативата – д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Доротея Николова и д-р Иван Ланджев, сред 30-те най-популярни предложения в първия етап. От интересните предложения в него, във втория например, отпадна думата „некоалиция“, която беше действително една от най-цветните, появили се в информационното пространство през 2023 година.

Думите, за които гласуваме сега са: Букър, война, сглобка, ротация, времеубежище, демонтаж, евроатлантик, изкуствен интелект, Шенген и PISA.

Под една или друга форма те се появиха покрай оценени като важни от обществото събития: Престижната награда "Букър" на писателя Георги Господинов за романа му "Времеубежище", който го изстреля по върховете на световната литература; думата "демонтаж", която се появи покрай сагата с демонтажа на Паметника на Съветската армия в столицата; "сглобка"-думата, която описа нелекия процес по съставяне на кабинет след поредица от избори миналата година; или пък PISA-програмата за оценяване функционалната грамотност на учениците в различни страни по света, която нареди българчетата сред тези на опашката по умения за приложимост на знанията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    5 -1
    14:46, 15 яну 2024
    Педерализация ! Бойко - убиец Български ще са думите .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини