От х:

Днес в x:

Най-популярните туристически дестинации за 2023 г.

Tripadvisor е сайтът, в който често влизаме, за да търсим споделен опит и за да си помогнем в избора на места, които да посетим. Ако вече сме резервирали следващата си екскурзия, може да подберем забележителностите и заведенията, с които да запълним програмата си. А ако тепърва чертаем плановете си, може да си изберем една от следните дестинации, попаднали в новата им класация.

Традиционно през януари от Tripadvisor обявяват Traveller's Choice Award - любимите дестинации, хотели, ресторанти и неща за правене на пътешествениците по целия свят. Подреждането се прави изцяло въз основа на отзиви и оценки, събрани през последните 12 месеца.

А ето и кои са победителите в категория дестинации, чиито хотели, ресторанти и неща за правене са получили най-високи оценки от пътуващите за изминалата година. От сайта правят уговорката, че през цялата следваща година добавят нови предложения.

Снимка 413316

10. Хой Ан

Градът се намира в централната част от виетнамското крайбрежие и е едно от важните търговски пристанища в Югоизточна Азия в миналото. Днес все повече се превръща в туристическа дестинация. Част от забележителностите са покритият мост и храмът Куан Конг.

Снимка 649033

На 14-ия ден от всеки лунен месец градът заменя електрическото си осветление с традиционни цветни фенери. Освен да се потопим в традиционната местна атмосфера, може да си тръгнем и с дрехи, ушити за нас по поръчка. Градът се препоръчва за всички шопинг маниаци, както и за културен туризъм.

9. Крит

Този гръцки остров също набира все по-голямо популярност в последните години. Той е родното място на върховния бог Зевс и е притегателна точка за всички фенове на древногръцката митология. Тук може да видим десетки културни забележителности и много запазени древни руини.

Снимка 649035

Не бива да пропускаме и старото венецианско пристанище на град Ханя или на крепостите и манастирите на Ретимонон. Величествената планина Ида, която се определя за родно място на Зевс, пък е най-голямата природна забележителност, която също заслужава нашето внимание. Задължително трябва да опитаме местното вино и кулинарни специалитети.

8. Маракеш

Снимка 227829

Известен като Червения или Розовия град заради цвета на по-голяма част от сградите в него, той е най-популярната туристическа дестинация в Мароко. Едно магическо място, пълно с пазари, градини, дворци и джамии. И старата част на града (Медина), и новата (Вил Нувел) имат своя собствен чар, на който трябва да се насладим поне веднъж в живота си.

7. Канкун

Снимка 227827

Този крайбрежен мексикански град е подходящ за всякакви туристи. Има както семейни резорти, така и много места за забавления в тъмната част на денонощието. Тук може да разгледаме както запазени древни руини от времето на маите, така и музей на текилата. Има и много различни места, подходящи за гмуркане - за всекиго по нещо.

6. Париж

Снимка 602267

Френската столица е сред най-популярните европейски туристически дестинации и това не е никак случайно. Тя предлага безброй забавления на своите гости - от разглеждане на забележителности като Айфеловата кула и Труимфалната арка, през изкуство в Лувъра и Мулен руж, до шопинг улици, пълни с маркови бутици. 

5. Рим

Снимка 649039

Вечният град в Италия е дестинация, за която трябва да си отделим поне няколко дни, защото тук наистина има много какво да се види. От Tripadvisor го определят като "действителен колаж от площади, пазари на открито и удивителни исторически места". А най-добрата почивка между спринтовете от една забележителност до друга са чаша ароматно еспресо или прясна паста по традиционна рецепта.

4. Ханой

Връщаме се обратно във Виетнам, този път в столицата на страната. Градът с население над седем милиона души има вековна история, а в съвремието привлича и все повече туристи. Той е един контраст между спомени от миналото и модерна архитектура.

Снимка 351186

Тук има повече от 600 храма, много езера и градски паркове, а мавзолеят на Хо Ши Мин и затворът Хоа Ло са сред задължителните забележителности. Градът се изследва най-добре с такси.

3. Лондон

Английската столица също е сред традиционно най-посещаваните градове от туристи в света. Той предлага неограничени възможности за забавление и по нещо за всеки тип туристи - както за феновете на британското кралско семейство, така и за тези на бирата и изисканата кулинария. Животът тук тече на пълни обороти и със сигурност си заслужава да се потопим в неговия ритъм.

2. Бали

Снимка 649043

В съвсем другата крайност пък е дестинацията в подножието на върха. Островът в сърцето на Индонезийския архипелаг безспорно е една от най-предпочитаните екзотични дестинации напоследък и това не е никак случайно. Всичко тук е като в рая - слънце, бял пясък, безкрайна морска шир, екзотични създания. Не бива да пропускаме да посетим и артистичния квартал на Убуд.

1. Дубай

Градът, който е столица на едноименното емирство, печели най-голям брой гласове от пътувалите през изминалите 12 месеца. И няма спор, че всичко тук е на най-високо ниво - като започнем от хотелите и ресторантите и стигнем до инфраструктурата и почти нулевата престъпност.

А възможностите за развлечение са почти неограничени. Спиращите дъха гледки са на всеки ъгъл, а ако си падаме по адреналина може да се издигнем с балон над пустинята или да покараме АТВ в пясъците, да скочим с парашут и какво ли още не. Пазарите за злато, текстил и подправки също са задължителна туристическа спирка - дори да не купуваме, заслужава си поне да се полюбуваме на продуктите и да се потопим в местната атмосфера.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини