От х:

Днес в x:

Да пробягаш 42 километра на -55 градуса

В последните дни със сигурност навсякъде около нас чуваме хора, които се оплакват от студа. В, промените в климата направиха трудни зa понасяне и един -10 градуса, но има места по света, на които това си е една доста висока температура. И там животът тече по съвсем различен начин.

Докато учени и лекари препоръчват да избягваме тежката физическа кативност на открито при минусови температури, в сибирския град Оймякон и тази година се проведе традиционният маратон "Полюсът на студа".

Той е известен като най-екстремният и мразовит в света и това никак не е случайно - този път температурите паднаха до -52 градуса по Целзий. А мястото на събитието се определя като населеното място с най-ниски постоянни температури.

Това обаче не успя да стресне или да откаже 38-те участници от различни точки на света, които се включиха в дългата цели 42 километра надпревара. И основното предизвикателство пред тях и волята им очаква бе не дългото разстояние, а студът и рискът от измръзване, въпреки непрекъснатото движение.

Победителят Константин Драгунов успя да прекрачи финалната права след три часа и седем минути.

24-годишният студент е срещнал не една и две трудности по пътя си - например по едно време се е загубил и се е отклонил от трасето, което е носело риск да измръзне в пустошта. Освен това веждите му са замръзнали, а след финиширането е загубил съзнание, предава The Mirror.

Драгунов разбира от първо лице какво са имали предвид всички, които са го предупреждавали, че маратонът е "непредсказуем". Той посвещава победата си на своя дядо, който е починал наскоро. И победителят, както и най-бързата жена в състезанието, са жители на съседни райони и са свикнали със студа като начин на живот, което със сигурност им дава голяма преднина пред останалите участници.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини