От х:

Днес в x:

Проверки текат в около 700 фирми в страната, не се оказва натиск, заяви министър Асен Василев

Натиск не се оказва. Проверки текат в 500-700 фирми в страната в момента. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев, който коментира появилата се публична информация за данъчни проверки в австрийските вериги „Билла“ и „О Ем Ви“ (OMV).

Министър Василев увери, че проверките не са свързани с позицията на Австрия за присъединяването ни в Шенген. Той подчерта, че такива проверки се извършват на хранителни вериги, както и обекти, където има стоки с висок фискален риск и са свързани с влизането на обезпечителните мерки за събираемост от 1 януари т.г.

На въпрос от журналисти реалистичен ли е призивът на представители на българския бизнес да се бойкотират австрийски стоки, Василев отговори: „Това е въпрос към българските потребители, а не към българското правителство. Бизнесът е свободен да отправя каквито иска призиви към българските граждани“.

„Това, което ние правим, където наистина има диференцирано поведение спрямо Австрия, са проверките на Агенция „Митници“. Всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки. Освен през Българската агенция по безопасност на храните, минават през проверка и на рентген. Ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки от и до Австрия. Създаде се известно напрежение по границите, тъй като количеството рентгени е ограничено. Имаме предвидено в бюджета тази година да го увеличим значително, но само по външните граници на Европейския съюз. В момента на ГКПП „Капитан Андреево“, от десет ленти за тирове, имаме рентгени само по две. Трябва да подсигурим всички останали. Това ще се случи по другите външни граници. Инвестиция в допълнителна апаратура на вътрешноевропейските граници няма да правим, така че там може да се очакват забавяния“, обясни още министърът на финансите.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини