От х:

Днес в x:

Носителят на почетен знак на Хасково д-р Митко Василев е предложен и за орден „Стара планина“

Носителят на отличието „Почетен знак на Хасково“ от 2023 година д-р Митко Василев е предложен с правителствено решение от днес за удостояване с орден „Стара планина“ без лента - първа степен. По процедура решението за това е на Президента, а предложението се прави от Министерски съвет.

Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Василев е роден в Хасково през 1958 г. В родния си град той е учредител на ежегодна стипендия в размер на 2000 лв. в областта на немското езиково образование за зрелостник от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Мотивите, с които сега е предложен за едно от най-високите отличия в страната-орден „Стара планина“ са за изключителния му принос за развитие на търговско-икономическите отношения между България и Германия. Инициативата за отличието е на Управителния съвет на ГБИТК.

Заслугите на д-р Василев за развитието на отношенията в областта на икономиката между двете държави имат 30-годишна история. Той има съществена роля в процеса на привличане на германски инвестиции в България.

Германия е сред водещите търговски партньори на България от 2009 година насам и през годините се утвърждава като най-големия чуждестранен пазар за страната ни. За  2022 г. двустранният стокообмен между двете държави достига рекордните 12,08 млрд. евро. Съществена заслуга за това има Германо-българската индустриално-търговска камара. Тя е най-голямата двустранна камара в България с над 600 фирми членове, се съобщава още в мотивацията към правителственото решение.

Д-р Василев ще се оттегли като ръководител на ГБИТК в края на месец февруари 2024 г.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини