От х:

Днес в x:

Митко Василев е носител на орден "Стара планина"

Изображение 1 от 2

  Дългогодишният главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, който е роден в Хасково, д-р Митко Василев вече е носител на орден „Стара планина“ първа степен, съобщиха от пресслужбата на Президента.

  Д-р Митко Василев е роден в Хасково през 1958 г. В родния си град той е учредител на ежегодна стипендия в размер на 2000 лв. в областта на немското езиково образование за зрелостник от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Носител е на отличието „Почетен знак на Хасково“ от 2023 година.

  В словото си на тържествената церемония по връчване на ордена му, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, държавният глава Румен Радев открои усилията и всеотдайността, с които Митко Василев допринася през последните тридесет години за развитието на свързаността на българската и германската икономика и утвърждава Германо-българската индустриално-търговска камара като една от най-авторитетните бизнес организации у нас.

  Германия e един от водещите стратегически инвеститори в нашата страна и най-големият външен пазар на българката икономика. През 2022 г. двустранният стокообмен надхвърли рекордните 12 млрд. евро, посочи  държавният глава и допълни, че над пет хиляди германски компании развиват бизнес в България.

  От своя страна Митко Василев изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие, като подчерта, че Германия е стратегически важен и много силен партньор на България и изрази очакване през 2023 г. да бъде постигнат нов рекорд в стокообмена между двете страни.

  На тържествената церемония присъства и д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Асоциацията на германските външнотърговски и индустриални камари (DIHK), който изказа благодарност за изключителната посветеност на Митко Василев през последните тридесет години и постигнатите успехи в основаните на приятелство търговско-икономически отношения между България и Германия. Участие взе и новоназначеният главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай, която ще заеме поста от 1 март тази година.
  Преди церемонията се състоя работна среща, на която бяха обсъдени перспективите за последващо увеличаване на германските инвестиции у нас. Вложените до момента значителни средства в области като автомобилния сектор, машиностроителната индустрия и производството на метали от страна на германския бизнес в България са добра основа за бъдещото задълбочаване на икономическите отношения между двете страни, бе общата позиция по време на разговорите.   

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Жа
   Жалко
   4 -9
   19:29, 26 яну 2024
   Много вожд малко индианец Виж коментара
  • 2
   Гь
   Гьоринг
   6 -12
   06:41, 27 яну 2024
   Германия винаги е помагала,и е мислила доброто на... Виж коментара
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини