От х:

Днес в x:

8 °C

Байчо Бахов: БМК лъже хората, търси лесни пари

Истинска млечна война се разрази през последните дни в Хасково, след като от компанията "БМК Холдинг" АД се оказаха с лицензионни права за производство на киселото мляко "Тонус", което от 9 години се произвежда от "Булмилк Тонус", с. Конуш. От БМК изпратиха уведомление до мандрата в хасковското село с настояване да спре производството на кисело мляко с тази марка. "Булмилк Тонус" пък пусна кофичка със същия дизайн, на която обаче пише "Конуш".

От БМК продължиха атаката, като натиснаха магазините да не продават това кисело мляко, защото съдържало словесен и графичен елемент от тяхната запазена марка.

Млечната война предизвика голям интерес сред читателите. Haskovo.net се срещна с един от собствениците на "Булмилк Тонус".

Байчо Бахов,

шеф на "Булмилк Тонус", с. Конуш

- Г-н Бахов, кък ще коментирате уведомлението, което БМК разпространиха в магазините вчера?

- Готови сме с отговор. Визията на "Тонус" е отдавна позната, ние не сме от вчера в Хасково. БМК ни правят голяма реклама в една брошура - че продуктите "Тонус" са утвърдени в цялата страна, Благодаря им за това, защото точно ние сме ги утвърдили, а не те.

В близо 10-годишната история на "Булмилк Тонус" ООД никога не е използвала чужда марка или дизайн. В стремежа си за бърза и лесна печелба БМК Холдинг АД започна да предлага кисело мляко в опаковки, които на външен вид имитират нашите. Целта е да заблудят потребителите. БМК тиражират неверни твърдения. Разпространеното сред търговците уведомление внушава, че ние сме нарушители, а и търговците, които предлагат нашата продукти, също са нарушители и ще бъдат санкционирани. Крадецът вика :"Дръжте крадеца".

Твърденията на БМК Холдинг АД, че нарушаваме правата върху марката, притежание на Ел Би Булгарикум ЕАД не отговаря на истината. Не е вярно и това, че те притежават изключителната лицензия за продажба на млечни продукти с марка "Тонус", вписана в Патентното ведомство. Имат лиценз, взет под наем, освен това е ограничен.

Патентованият от Ел Би Булгарикум дизайн е различен от нашия. Ние направихме проверка в Патентното ведомство, за да се види кой има регистрирана марка.

- Каква е историята на марката "Тонус"?

- Започнахме работа през 2001 година, фирмата ни е регистрина година по-рано. Трябваха ни две години, за да наложим марката. Ние измислихме "Тонус"- искахме името да се помни и произнася лесно. Да си признаем - през 2001 година нямаше практика да се патентова. Но ние можем да докажем авторски права оттогава. През 2003 година искахме да лицензираме марката. Получихме отговор едва през 2005 - отказаха ни, защото има вече регистрирана марка "Тонус" - на Ел Би Булгарикум. Но като графика и начин на изписване на името - няма. Дизайнът на нашата кофичка е на Жоро Колев.

На пазара само няколко месеца се предлагаше кисело мляко Ел Би Тонус. През 2005 година го спряха, а след това марката беше пасивна. От Патентното ведомство ни обясниха, че при това положение след изтичане на периода за защита на тази марка, можем да я лицензираме.

- Разговаряхте ли с Ел Би Булгарикум, имахте ли разрешение да ползвате тяхната марка?

- Не. Разговаряхме с тях след време. Те ни увериха, че няма да имаме проблем и ние продължихме да работим. Загинал си, ако пет години работиш с един продукт и след това го смениш. А ние тепърва се налагахме на пазара. Лицензът изтичаше през март 2010 година. Направихме два разговара с шефа на Ел Би Булгарикум, но срещите бяха неофициални - на събиранията на Асоциацията на млекопреработвателите. За тях тази марка не представлявал интерес и те не искали да подновяват лиценза. След Коледните и Новогодишните празниците имахме намерение да се видим.

В БМК имат човек, които се занимава само с това. Проверява кои са най-търсените на пазара продукти и дали са патентовани. И започват да притискат.

- Голяма компания ли са БМК?

- Какво означава голяма? Това е бившата комунистическа "Сердика", но тя не е изпълнена със съдържание. Те имат празни халета, макар че навремето преработваха по 200 тона мляко.

Те решават, че могат да изкарат лесни парички. Вземат марка "Тонус" от Ел Би Булгарикум. Тяхната лицензия е ограничена- само за три вида кисело мляко, а те лъжат, че е за всички млечни продукти.

След това ни казаха, че трябва да спрем марката "Тонус". Опитах се да им кажа, че не е почтено, но те говорят само за бизнес.

Ние с тази визия сме познати на пазара от 10 години. Те могат да копират визията, но не и съдържанието. Ние вече предлагаме "Конуш".

Това уведомление съдържа в себе си целия морал, цялата стойност на тези хора. Тръгнали да плашат леля Пена с Икономическа полиция. Полицията е изпълнителна власт - трябва да има решение на съд, ведомство... Продукти с марка "Тонус" ние не произвеждаме и няма как да ги предлагаме, защото се съобразяваме със закона.

В уведомлението заявяват, че чрез лизингодателя си притежават и графиката, визията на марка "Тонус". Нека да е ясно - няма регистиран подобен дизайн нито на името на БМК, нито на Ел Би Булгарикум. Те тиражират лъжи, но няма да им слизам на нивото. Ще си търсим правата по всички възможни законни пътища.

За мен това е голям удар, аз съм на 48 години съм през целия си живот съм работел градивно, не съм пречел на никого.За мен "Тонус" е рожба и ще се боря за тази марка, но дори и да я защитя, няма да и я използваме повече. Ако спечеля, ще я сложа в рамка.

- Как преценяте качеството на киселото мляко "Тонус" на БМК?

- Клиентите ще преценят. Според мен - далеч са от истината.

- Смятате ли, че в това има пръст бившият заместник генерален директор на НВМС Леонид Лавчев, който беше задържан за изнудване на вашата фирма?

- Нямам представа, мога да коментирам само ако съм сигурен.

Интервю на Христина Котларска

Това е патентованата марка на "Ел Би Булгарикум", прехвърлена на МБК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
13 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
13 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
13 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
13 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
13 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
13 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
13 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
13 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
13 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
13 апр 2021
Последни новини