От х:

Днес в x:

Ще хранят астронавтите от първата експедиция до Марс с българско кисело мляко

Прясно приготвено българско кисело мляко може да се включи в космонавтската диета за подобряване на здравето на червата и общото здраве в подкрепа на извънземните  амбиции на човечеството, се казва казва в ново проучване, цитирано от NutraIngredients Europe.

Тестването е извършено в Mars Desert Research Station (MDRS) на Mars Society в Юта. Оказало се, че българско кисело мляко може лесно да бъде приготвено от самите космонавти.  

Киселото мляко се приготвя от Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus, пише изданието. Доказано е, че Streptococcus thermophilus има положителен ефект върху астронавтите, общото благосъстояние и здравето на червата. 

„Подчертава се лекотата на приготвяне на българско кисело мляко в космически условия. Това е забележително постижение, тъй като осигуряването на разнообразна и прясна храна за астронавтите е голямо предизвикателство“, пишат учени от MDRS, университета Curtin (Австралия), Ritsumeikan Университет (Япония) и Българската академия на науките. „Приспособимостта му като космическа храна е опция, съчетана с неговото положително въздействие върху цялостното здраве и кондиция на астронавтите. Въз основа на тези открития, ние силно препоръчваме домашното кисело мляко да бъде включено като стандартен елемент от менюто за космически екипажи. 

Сред най-големите му плюсове е, че астронавтите могат да го приготвят на прах (лиофилизирано) чрез добавяне на малки количества от закваските. Дори не е необходимо обучение."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини