От х:

Днес в x:

35 хиляди от областта дават пръстови отпечатъци в МВР

Кабинките в паспортна служба в които ще ни снемат биометричните данни

35 хиляди души от областта чиито международни паспорти изтичат през тази година трябва да дадат пръстови отпечатъци в полицията за изваждането на нов документ. От първи март, влизат в сила новите документи за самоличност със снети биометрични данни в тях.

67 558 души от областта пък подлежат на смяна на лични карти през 2010-та. Подмяната ще започне от края на февруари когато ще е готова системата за снемане на индивидуалната биометрия на човека. Тя ще бъде разположена в хасковската паспортна служба. Само там, в специални кабинки, ще се прави цифрова снимка, ще се снемат ръст тегло и пръстови отпечатъци. Ако човека е трудно подвижен, трябва да го декларира в полицията. Тогава на място му пристига мобилен екип който му снема данните. Не се приемат други снимки, дори и цифрови, отсякоха от полицията. Освен лични карти и паспорти, през 2010-та година изтичат и 30 хиляди шофьорски книжки. За картите и тях обаче пръстови отпечатъци не се изискват. Нова лична карта струва 18 лв при нормална поръчка, за 1 месец. За бързи и експресни, засега няма ценоразпис. Нова шофьорска книжа е 25 лв, международен паспорт-40.

Гражданите не са задължени да си сменят документите ако валидността им не изтича. Те могат да ги ползват в България, но нямат право да напускат страната. Ако искат да пътуват задгранично, трябва нов документ. Зелените паспорти и безсрочните лични карти издадени на много възрастни хора, не подлежат на смяна уточни пресаташето Нина Николова. На 12 годишните деца няма да се взимат пръстови отпечатъци, допълни тя. Гражданите трябва да върнат старите си документи, когато отиват да правят подмяната. Нищо друго не се изисква за попълване- това правят служителите на паспортна.

Глобата в случай че не върнете изтеклите лични документи в 30 дневен срок, е от 20 до 150 лв. Ако ви е повторно нарушението-300. Тези граждани, на които валидността им изтича преди края на февруари, когато системата ще е готова, ще получат гратисен срок от 6 месеца за да си извадят новите документи. Тоест не е необходимо да вадят първо стари, които после отново да подменят.

Г.Христов

С новата система опашките ще намалеят

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини