От х:

Днес в x:

10 °C

35 хиляди от областта дават пръстови отпечатъци в МВР

Кабинките в паспортна служба в които ще ни снемат биометричните данни

35 хиляди души от областта чиито международни паспорти изтичат през тази година трябва да дадат пръстови отпечатъци в полицията за изваждането на нов документ. От първи март, влизат в сила новите документи за самоличност със снети биометрични данни в тях.

67 558 души от областта пък подлежат на смяна на лични карти през 2010-та. Подмяната ще започне от края на февруари когато ще е готова системата за снемане на индивидуалната биометрия на човека. Тя ще бъде разположена в хасковската паспортна служба. Само там, в специални кабинки, ще се прави цифрова снимка, ще се снемат ръст тегло и пръстови отпечатъци. Ако човека е трудно подвижен, трябва да го декларира в полицията. Тогава на място му пристига мобилен екип който му снема данните. Не се приемат други снимки, дори и цифрови, отсякоха от полицията. Освен лични карти и паспорти, през 2010-та година изтичат и 30 хиляди шофьорски книжки. За картите и тях обаче пръстови отпечатъци не се изискват. Нова лична карта струва 18 лв при нормална поръчка, за 1 месец. За бързи и експресни, засега няма ценоразпис. Нова шофьорска книжа е 25 лв, международен паспорт-40.

Гражданите не са задължени да си сменят документите ако валидността им не изтича. Те могат да ги ползват в България, но нямат право да напускат страната. Ако искат да пътуват задгранично, трябва нов документ. Зелените паспорти и безсрочните лични карти издадени на много възрастни хора, не подлежат на смяна уточни пресаташето Нина Николова. На 12 годишните деца няма да се взимат пръстови отпечатъци, допълни тя. Гражданите трябва да върнат старите си документи, когато отиват да правят подмяната. Нищо друго не се изисква за попълване- това правят служителите на паспортна.

Глобата в случай че не върнете изтеклите лични документи в 30 дневен срок, е от 20 до 150 лв. Ако ви е повторно нарушението-300. Тези граждани, на които валидността им изтича преди края на февруари, когато системата ще е готова, ще получат гратисен срок от 6 месеца за да си извадят новите документи. Тоест не е необходимо да вадят първо стари, които после отново да подменят.

Г.Христов

С новата система опашките ще намалеят

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020

Случаен виц

Последни новини