От х:

Днес в x:

Дрождите - обща характеристика, дневна необходимост и здравни ползи

Дрождите са едни от най-древните микроорганизми. Археолозите стигат до извода, че около 6000 г пр.н.е египтяните с удоволствие са пили бира, а са се научили да пекат хляб с мая около 1200 г пр.н.е.

Днес в природата се срещат около 1500 вида дрожди, две са основните групи - аскомицети и базидиомицети. Съдържат се в листата, в почвата, в плодовете на различните растения, в нектара на цветята, в ягодоплодните, в покълналите пшенични зърна, в малца, в кефира.

Дрождите се използват в кулинарията при приготвянето на различни печива и напитки.

Обща характеристика
Дрождите са група едноклетъчни гъби, обитаващи полутечните и течни богати на хранителни вещества субстрати. Основната отличителна черта на тези микроорганизми е ферментацията. Микроскопичните гъби се чувстват прекрасно при стайна температура, а при повишаване на градусите до 60 те загиват.

Въпреки огромното разнообразие от видове, хората използват основно само 4 от тях в храненето си: бирена, хлебна, винена и млечна мая. Пухкавите хляб и печива, кефирът, бирата, гроздето - все продукти, които са истински лидери по съдържание на основно употребяваните дрожди.

В организма на здравия човек също има някои видове от тези микроорганизми. Те живеят по кожата, в червата и по лигавиците на вътрешните органи. Особено значение за организма имат гъбичките от типа Кандида, въпреки че прекалено големите количества от тях предизвикват нарушения във функционирането на тялото и дори до развитие на някои заболявания (като кандидоза).

Най-популярни са течната, сухата или просто жива хлебна мая, също бирената, която в качеството си на биологично активно вещество може да се отрие в аптеките.

Дневна необходимост на организма от дрожди
Знае се, че за нормалното функциониране на червата наличието на гъби, подобни на дрожди, е необходимост.

Според медиците 5-7 грама от тези микроорганизми осигуряват дневната потребност на човек на витамини от група В и това е оптималното количество.

Необходимостта от дрожди нараства при:
тежки физически и умствени натоварвания;
стресови ситуации;
анемии;
нарушения на въглехидратната, витаминно-минералната и белтъчната обмяна на веществата;
ниска хранителна стойност на храната в менюто;
дерматит, фурункулоза, акне;
изгаряния и рани;
авитаминоза;
отслабен имунитет;
заболявания на храносмилателните органи (язви, колити, гастрити);
невралгии;
синдром на хроничната умора;
в местности с повишен радиоактивен фон и вредно въздействие на други химични вещества.

Потребността от дрожди намалява при:
склонност към алергии към продукти, съдържащи такива микроорганизми;
бъбречни заболявания;ендокринни заболявания;
дисбактериоза и подагра;
предразположеност на организма към млечница и други гъбични заболявания.

Усвояване
Голям процент от дрождите са белтъчини (66%). По качество на съдържащите се в тях протеини не отстъпват на рибата, месото, млякото. Усвояват се добре от организма при умерена употреба, освен ако не е налице непоносимост към дрожди.

Полезни свойства и влияние върху организма
Калий, калций, желязо, магнезий, витамини от групи В, Н и Р, фолиева киселина, белтъчини и аминокиселини, лецитин, метионин - и това съвсем не е пълният списък от полезни вещества, които се съдържат в дрождите.Тези микроорганизми активизират усвояването на храната, повишават апетита, стимулират обмяната на веществата.Трябва да уточним, че дрождите в хляба и печивата загиват по време на термичната обработка на изделията, затова последните не са източници на жива мая.

Взаимодействие с есенциални елементи
Полезните свойства на дрождите се разкриват активно при наличието на захар и вода. Микроорганизмите подобряват усвояването на много хранителни вещества. Прекомерната употреба на продукти, съдържащи дрожди, може да доведе до влошаване усвояването на калция и някои витамини.

Признаци за недостиг на дрожди в организма:
храносмилателни проблеми;
слабост;анемия;
проблеми с кожата, косата, ноктите

Признаци за излишък на дрожди в организма:
алергични реакции, предизвикани от непоносимост към микроорганизмите;
млечница и други гъбични заболявания;
подуване на корема.

Фактори, влияещи на съдържанието на дрожди в организма
Основен критерий, определящ наличието на дрожди в тялото, е консумираната храна. Оптималната употреба на продукти, в чиито състав влизат тези микроорганизми, както и общото здравословно състояние на човек, оказват съществено влияние върху необходимия баланс на едноклетъчните гъби в тялото.

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини