От х:

Днес в x:

Здравословните ползи на лилавите храни

В плодовете и зеленчуците лилавото често е знак за хранителни вещества, наречени антоцианини. Подобно на други фитонутриенти, тялото ви не се нуждае от тях, за да работи, но те помагат да защитите клетките си от увреждане, което може да доведе до болести. И това е в допълнение към всички други ползи за здравето, които ще получите от консумацията на тези храни.

Сливи

Те са една от първите лилави храни, за които хората се сещат. И колкото повече цвят има в плода, толкова повече антоцианини има. По-узрелите плодове също ще имат повече полезни хранителни вещества. Кората може да има до 20 пъти повече антиоксиданти от плътта вътре.

Горски плодове

Въпреки че антоцианините са свързани с лилавия цвят, пигментите могат да варират от червено до синьо. Боровинките, къпините, ягодите, касиса и черниците имат подобни свойства. Те могат да повишат умствената ви сила и настроението ви, според проучвания на деца и възрастни, използващи боровинки. Учените смятат, че антоцианините помагат на мозъчните ви клетки да общуват помежду си.

Картофи

Опитайте тези с лилава кожа и плът. Освен антоцианини, те имат 2-3 пъти повече антиоксиданти от типичен бял картоф, който е зареден с калий, магнезий, витамин С и фибри.


Вишни

Антоцианините, които им придават тъмния наситен цвят, могат да помогнат за понижаване на кръвното ви налягане и да поддържат кръвоносните ви съдове здрави и меки. Те също изглежда помагат при проблеми със ставите като остеоартрит и подагра. А черешите са пълни с хранителни вещества, които заедно могат да помогнат за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания и диабет.

Грозде

Антоцианините на гроздето могат да варират в зависимост от цвета от червено до черно. Тези сочни плодове са известни с това, че съдържат ресвератрол, който привлече много внимание, тъй като е част от група хранителни вещества, които работят заедно, за да предпазят клетките ви от увреждане, което може да доведе до заболяване. Люспите на гроздето придават цвета на червеното вино - и неговия ресвератрол.

Карфиол

Само един ген казва на карфиола да събере повече антоцианини в тъканите си, превръщайки този обикновено бял зеленчук в лилав. В противен случай е зеленчука, който вече познавате - богат на фитонутриенти, витамин С и минерали. Гответе го на пара или яжте карфиола суров, за да запазите най-много от хранителните му вещества.

Лилави моркови

Хапвайте ги печени или пресни в салата. Ще получите техните допълнителни антоцианини, както и бета каротин и други каротеноиди, открити в оранжевите моркови, които могат да помогнат за спиране на рака и да подобрят имунната ви система.

Червено зеле

Може да е по-лесно за тялото ви да използва неговите антоцианини, когато го сготвите. Ако пък го приготвите като туршия или кисело зеле, ще получите естествени пробиотици, които подхранват бактериите в червата ви – вашият „микробиом“. Те помагат на тялото ви да се бори с микробите, да абсорбира хранителни вещества, да смила храната и дори да контролира безпокойството.

Цвекло

Цветът му идва от различни антиоксиданти, наречени беталаини. Ще намерите тези червени и жълти пигменти и в стъблата на манголд и ревен, както и в някои гъби и плесени. Те се разграждат по-лесно, когато ги готвите, отколкото антоцианините, така че опитайте да готвите на пара, вместо да печете цвеклото. Този зеленчук ще придаде сладост и красив лилаво-червен цвят на вашите смутита. Тези зеленчуци са полезни за сърцето, мозъка и кръвната захар.

 

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини