От х:

Днес в x:

Топ готвачи и учениците им развенчаха мита, че децата не харесват здравословни храни

    Топ готвачи и учениците им от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково развенчаха мита, че децата не харесват здравословната храна и я намират за безвкусна.

    Преподавателите по практика в гимназията Ваня Сакутова и Красимир Тодоров заведоха няколко от своите ученици от 10-и и 11-клас от паралелката по кетъринг на гости при седмокласниците от „В“ паралелка в ОУ „Св. Климент Охридски“. Професионалистите познават качествените характеристики на храната в детайли и знаят как да съчетаят продуктите така, че тя да е не само вкусна, но и здравословна. На това учат и своите възпитаници. А срещата им с малките ученици се превърна в полезно и вкусно и то буквално взаимодействие с нагледна демонстрация, че има начини денят да е прекрасен вместо с чипс, със свежа салата или плод, вместо с дюнер, със зеленчукова палачинка, гарнирана с ароматен и вкусен сос.

    Водата е много важна и единствено тя утолява жаждата. Тя е важна за добрия метаболизъм на човек, научиха още един много важен урок от гостите си седмокласниците.

    Посещението на гимназистите в школото е по повод седмицата на здравословното хранене, която се отбелязва от 16 до 20-и октомври, а последният й ден е обявен за Международен празник на готвача, когато празнуват всички, за които кулинарията е професия и хоби.

    „За съжаление проучванията показват, че процентът на здравословни храни, които се консумират, е под оптималния, а това води до повишаване на процента на различни заболявания, свързани с метаболизма и сърдечно-съдовата система, до все по-чести констатации за затлъстяване при децата“, обяснява Ваня Сакутова за инициативата да направят с колегата й и учениците им изнесен урок именно за здравословното хранене пред подрастващите.

    Дарина и Иван от 7 клас обичат дюнери, те обаче са категорични след гостуването на гимназистите, че палачинката със спанак влиза в ежедневното им хранене оттук насетне. Те имаха възможност сами да ги приготвят под наставленията на гимназистите и преподавателите им. Лесно се приготвят здравословните храни и 13-годишните вече и сами могат да си ги направят в домашни условия, убедиха се самите те, докато пробваха от вкусния хляб, здравословните сосове и свежите плодове и зеленчуци, които гимназистите им бяха донесли.

    До всеки шеф готвач в професионалната кухня, трябва да има задължително су-шеф дама. Така виждат перфектното ръководство на кухнята десетокласниците . Ръководенето на екип и кухня по принцип е тежка работа-с дълъг работен ден и много физическо изтощение, и затова мятат, че готварството е повече мъжка професия, но пък са убеден, че дамите професионалисти са по-креативни и внимателни към детайла.

    И покрай вкусното похапване и разговорите за кариерната ориентация между малките и големите ученици, се чува гласът на Иван: Рецептата задължително!- провиква се той, докато приготвя поредната палачинка със сос от извара, краставички и домати.

    Здравословни палачинки със спанак за около 20 бр.

    300 гр.овесено брашно

    1 л.мляко

    6 яйца

    щипка сол

    към тестото се прибавя бланширан и пасиран спанак /количество по желание/

    Палачинките могат да бъдат гарнирани с хумус от нахут или сосове от кисело мляко, краставица и копър или с извара, мляко и зелени пресни подправки

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини