От х:

Днес в x:

Граждани и организации се събраха за първа среща за създаване на Обществен съвет към кмета

Изображение 1 от 5

    Граждани и представители на неправителствени организации и бизнес средата се събраха на първа среща за създаване на Обществен съвет към кмета на Община Хасково.

    Сред тях присъстваха и доста представители от местната администрация, за да покажат, че действително са отворени за идеите на хората на Хасково.

    Гражданският форум е част от проекта на Община Хасково и Сдружение "Алианс за регионално сътрудничество и развитие".

    По време на обсъждането бяха споделени различни мнения и присъстващите се обединиха около това, че Обществения съвет трябва да има неформална структура и да е средство за въздействие в полуинституционализирана форма, за да бъде признат от обществото.

    В по-нататъшното развитие на идеята ще бъде определена и формата му. Да участва в него е поканен всеки гражданин на Хасково и малките населени места, който иска да сподели идеи за развитието на общината. Целта на Обществен съвет е не само да бъде коректив на местната власт, но и да дава мнение за изграждането на местните политики, както и да осъществява мониторинг по изпълнението им.

    На срещата докторът по политология и представител на една от неправителствените организации Иванка Душкова сподели примери за добро взаимодействие между местната власт и граждански органи в другите държави-членки на ЕС. Като позитивен пример тя даде граждански структури, подобни на тази, чието създаване се цели в Хасково, в Швейцария. Там гражданските организации са разделени на 10 експертни фокус групи, които поставят, разглеждат и дават предложения по съответна тема. След това решенията им се споделят с общността. Така тежестта на мнението на гражданите оказва сериозно влияние върху решенията на местната власт за бъдещите политики.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Дв
      дванайсе без пет
      16 -1
      08:41, 18 окт 2023
      в последния момент създаваме излишни организации-защо? не е ли достатъчно да подадем жалба или сигнал или предложение до кмета, тия хубавици какво ще правят? ето ви и първото предложение-спрете да режете безконтролно дървета в града и в Кенана!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини