От х:

Днес в x:

Скандал! Как българското кисело мляко няма да отговаря на БДС

Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Това становище ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация, където на технически комитет на 16 юни ще бъде разгледано предложението, съобщи МЗХГ.

Министерството изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко – лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.

Министерството на земеделието, храните и горите държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността.

Първата искана промяна в БДС е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. Тя настоява да отпадне изискването за материала. Експерти обаче обясняват, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Предложението е внесено от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД.

Проверка на “Труд” установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов.
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини