От х:

Днес в x:

Байчо Бахов: БМК лъже хората, търси лесни пари

Истинска млечна война се разрази през последните дни в Хасково, след като от компанията "БМК Холдинг" АД се оказаха с лицензионни права за производство на киселото мляко "Тонус", което от 9 години се произвежда от "Булмилк Тонус", с. Конуш. От БМК изпратиха уведомление до мандрата в хасковското село с настояване да спре производството на кисело мляко с тази марка. "Булмилк Тонус" пък пусна кофичка със същия дизайн, на която обаче пише "Конуш".

От БМК продължиха атаката, като натиснаха магазините да не продават това кисело мляко, защото съдържало словесен и графичен елемент от тяхната запазена марка.

Млечната война предизвика голям интерес сред читателите. Haskovo.net се срещна с един от собствениците на "Булмилк Тонус".

Байчо Бахов,

шеф на "Булмилк Тонус", с. Конуш

- Г-н Бахов, кък ще коментирате уведомлението, което БМК разпространиха в магазините вчера?

- Готови сме с отговор. Визията на "Тонус" е отдавна позната, ние не сме от вчера в Хасково. БМК ни правят голяма реклама в една брошура - че продуктите "Тонус" са утвърдени в цялата страна, Благодаря им за това, защото точно ние сме ги утвърдили, а не те.

В близо 10-годишната история на "Булмилк Тонус" ООД никога не е използвала чужда марка или дизайн. В стремежа си за бърза и лесна печелба БМК Холдинг АД започна да предлага кисело мляко в опаковки, които на външен вид имитират нашите. Целта е да заблудят потребителите. БМК тиражират неверни твърдения. Разпространеното сред търговците уведомление внушава, че ние сме нарушители, а и търговците, които предлагат нашата продукти, също са нарушители и ще бъдат санкционирани. Крадецът вика :"Дръжте крадеца".

Твърденията на БМК Холдинг АД, че нарушаваме правата върху марката, притежание на Ел Би Булгарикум ЕАД не отговаря на истината. Не е вярно и това, че те притежават изключителната лицензия за продажба на млечни продукти с марка "Тонус", вписана в Патентното ведомство. Имат лиценз, взет под наем, освен това е ограничен.

Патентованият от Ел Би Булгарикум дизайн е различен от нашия. Ние направихме проверка в Патентното ведомство, за да се види кой има регистрирана марка.

- Каква е историята на марката "Тонус"?

- Започнахме работа през 2001 година, фирмата ни е регистрина година по-рано. Трябваха ни две години, за да наложим марката. Ние измислихме "Тонус"- искахме името да се помни и произнася лесно. Да си признаем - през 2001 година нямаше практика да се патентова. Но ние можем да докажем авторски права оттогава. През 2003 година искахме да лицензираме марката. Получихме отговор едва през 2005 - отказаха ни, защото има вече регистрирана марка "Тонус" - на Ел Би Булгарикум. Но като графика и начин на изписване на името - няма. Дизайнът на нашата кофичка е на Жоро Колев.

На пазара само няколко месеца се предлагаше кисело мляко Ел Би Тонус. През 2005 година го спряха, а след това марката беше пасивна. От Патентното ведомство ни обясниха, че при това положение след изтичане на периода за защита на тази марка, можем да я лицензираме.

- Разговаряхте ли с Ел Би Булгарикум, имахте ли разрешение да ползвате тяхната марка?

- Не. Разговаряхме с тях след време. Те ни увериха, че няма да имаме проблем и ние продължихме да работим. Загинал си, ако пет години работиш с един продукт и след това го смениш. А ние тепърва се налагахме на пазара. Лицензът изтичаше през март 2010 година. Направихме два разговара с шефа на Ел Би Булгарикум, но срещите бяха неофициални - на събиранията на Асоциацията на млекопреработвателите. За тях тази марка не представлявал интерес и те не искали да подновяват лиценза. След Коледните и Новогодишните празниците имахме намерение да се видим.

В БМК имат човек, които се занимава само с това. Проверява кои са най-търсените на пазара продукти и дали са патентовани. И започват да притискат.

- Голяма компания ли са БМК?

- Какво означава голяма? Това е бившата комунистическа "Сердика", но тя не е изпълнена със съдържание. Те имат празни халета, макар че навремето преработваха по 200 тона мляко.

Те решават, че могат да изкарат лесни парички. Вземат марка "Тонус" от Ел Би Булгарикум. Тяхната лицензия е ограничена- само за три вида кисело мляко, а те лъжат, че е за всички млечни продукти.

След това ни казаха, че трябва да спрем марката "Тонус". Опитах се да им кажа, че не е почтено, но те говорят само за бизнес.

Ние с тази визия сме познати на пазара от 10 години. Те могат да копират визията, но не и съдържанието. Ние вече предлагаме "Конуш".

Това уведомление съдържа в себе си целия морал, цялата стойност на тези хора. Тръгнали да плашат леля Пена с Икономическа полиция. Полицията е изпълнителна власт - трябва да има решение на съд, ведомство... Продукти с марка "Тонус" ние не произвеждаме и няма как да ги предлагаме, защото се съобразяваме със закона.

В уведомлението заявяват, че чрез лизингодателя си притежават и графиката, визията на марка "Тонус". Нека да е ясно - няма регистиран подобен дизайн нито на името на БМК, нито на Ел Би Булгарикум. Те тиражират лъжи, но няма да им слизам на нивото. Ще си търсим правата по всички възможни законни пътища.

За мен това е голям удар, аз съм на 48 години съм през целия си живот съм работел градивно, не съм пречел на никого.За мен "Тонус" е рожба и ще се боря за тази марка, но дори и да я защитя, няма да и я използваме повече. Ако спечеля, ще я сложа в рамка.

- Как преценяте качеството на киселото мляко "Тонус" на БМК?

- Клиентите ще преценят. Според мен - далеч са от истината.

- Смятате ли, че в това има пръст бившият заместник генерален директор на НВМС Леонид Лавчев, който беше задържан за изнудване на вашата фирма?

- Нямам представа, мога да коментирам само ако съм сигурен.

Интервю на Христина Котларска

Това е патентованата марка на "Ел Би Булгарикум", прехвърлена на МБК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини