От х:

Днес в x:

Започва подаването на декларации за данъчни облекчения за деца към работодателите

Без промяна остават през тази година ставките за получаване на данъчни облекчения  за деца и деца с увреждания. На сайта на НАП вече са публикувани новите формуляри, утвърдени от министъра на финансите. 
Няма разлика в информацията, която се декларира, единствено е актуализирана годината, обясни Божана Илиева от офиса на НАП в Хасково. Родителите, които ще се  възползват за облекченията, декларират доходите, придобити през календарната 2023 година.
Към момента декларациите са достъпни и могат да се попълват само онлайн. Хартиените формуляри ще са в офисите на проходната агенция през декември.
Сега облекчението може да бъда заявено през работодателя, а по време на данъчната кампания догодина – чрез приходната агенция.
За да ползват преференцията чрез работодателя си по основно трудово правоотношение родителите трябва да подадат декларация по чл. 22в, ал. 8 от Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) пред него в срок до 31 декември на настоящата година. Ако се ползва  данъчно облекчение за деца с увреждане, се подава декларация по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ, (образец 2006), както и копие на валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК на детето. 
При подаване на документи пред работодателя, важно условие е, подаващият декларацията родител да няма пулични задължения, които да  подлежат на принудително събиране.

И за 2023 година изчислението на сумата за получаване въз основа на облагаемите доходи на родителите. По този начин те ще намалят данъците си за настоящата година с 600 лв., ако отглеждат едно дете, ненавършило пълнолетие.   За две деца данъчното облекчение е до 1 200 лв. и до 1 800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението на годишната данъчна основа и за тази година е в размер на 12 000 лв., а сумата за получаване е до 1 200 лв.  От НАП в Хасково обръщат внимание, че родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания имат право и на двете данъчни облекчения. 
Родителите в майчинство нямат право на данъчно облекчение, защото получават годишен необлагаем доход.  

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини