От х:

Днес в x:

Хасковска област отново е в дъното, като най-слабо развиващата се икономически в страната

Област Хасково отново удари дъното, като най-слабо развиващата се икономически в страната през последната една година. Данните са на Института за пазарна икономика и са обобщени в най-голямото изследване на неправителствената организация „Регионални профили: показатели за развитие”.
Изследването проследява характеристиките на регионите от 2012 година насам и целта му е да отрази какво прави едни области относително по-развити или проспериращи, а други – по-бедни или изоставащи. През тази година обхваща времевия период на 2021 година, а по някои от показателите -на 2022 г. и анализира темповете на възстановяване на регионите у нас след пандемията. В него описанието стъпва на базата на 73 проследени индикатора в 12 категории:Доходи и стандарт на живот, Пазар на труда,Инвестиции и бизнес, Инфраструктура, Местни данъци, Администрация, Демография, Ред и сигурност, Образование, Околна среда, Здравеопазване, Култура и туризъм.

Разпределението на брутния вътрешен продукт  между областите продължава да е крайно неравномерно и в първата година на възстановяване на националната икономика след пандемията от ковид-19, анализират икономистите от ИПИ.

Столицата запазва своето водещо място с 59 млрд. лв. брутен вътрешен продукт, като генерира 43% от цялата национална икономика. Втората икономика е тази на Пловдив, която вече надхвърля 10 млрд. лв. БВП, или 7,4% от този на цялата страна. Хасковска област е заедно с Пловдив, Смолян, Пазарджик и област Кърджали в Южен централен район на планиране.

Област Хасково е на трето място в района по размер на икономическа тежест с 2,2 млрд. лв. БВП.

Като директно сравнение на локалните икономики обаче област Хасково е на дъното с 9,8 хил. лв. БВП на човек от населениетоq при средна стойност за страната 20,2 хил. лв. на човек. През 2020 г. този показател беше 9,1 хил. лв. на глава от населението. Вижда се, че за една година има покачване, което обаче е недостатъчно, за оттласкване на областта от последното място като най-бедния регион в страната. БВП в региона на Хасково нараства с едва 8% при 17% в страната.

Силистра с 10 хил. лв. БВП на човек и Сливен с 10,5 хил. лв. на човек са регионите, които заедно с Хасковски оформят опашката на класацията за най-ниска степен на икономическо развитие в страната. На другия полюс са София-столица, която е единствената област, чийто относителен БВП е по-висок от средната за страната стойност. Той е 45 хил. лева. С близки до средния БВП се нареждат Стара Загора-20,2 хил. лв. на човек, София-19,3 хил. лв. на човек и Варна-17,9 хил. лв. на човек.

Като измерител на стойността на стоките и услугите, произведени на една територия за една година, брутната добавена стойност на глава от населението е по-висока в регионите, където има по-добре развита индустрия, става ясно от изследването на ИПИ. Област Хасково за съжаление разчита основно на отрасъла на услугите и отново е на дъното на сравнителната статистика, която за страната в максимален и минимален размер варира от почти 41 хил. лв. БДС на човек от населението в столицата до малко над 9 хил. лв. в област Хасково.

Към 2021 г. преките чуждестранни инвестиции с натрупване отбелязват ръст спрямо предишната година в почти всички области, но остават съсредоточени най-вече във водещите регионални икономики. Претеглени спрямо населението, най-много ПЧИ има в столицата -11,2 хил. евро.

За разлика от общата картина в страната анализът показва за Хасковска област спад и то за втора поредна година на преките чуждестранни инвестиции- 614 евро на човек, при 4,1 хил. евро средно на човек за страната. Единственото положително е, че при този сравнителен показател област Хасково не е на дъното на таблицата, а е на 22 място сред 28-те области в страната. На последно е Велико Търново с 325 евро на човек.

Средната годишна брутна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение през 2022 г. в област Хасково е 12,9 хил. лв., при 18,7 хил. лв. в страната. Средната месечна пенсия е 521 лв. , като за сравнение средната стойност за страната е 537 лева.

Предизвикателства пред местния пазар на труда остават образователната структура на работната сила и застаряването на населението. Делът на висшистите сред населението на 25–64 години през 2022 г. е 18,6%, като средно за страната този процент е 29,8.

Делът на трудоспособното население в областта намалява и продължава да е сравнително нисък – 56,3%, при 58,5% в страната.

Равнищата на местните данъци в общините на територията на областта, разглеждани в тази категория, са близки, но под средните за страната и през 2023 година. Изследването на ИПИ показва, че в икономически по-слабите региони, местните данъчни ставки са по-ниски в сравнение с тези от по-развитите. 

В дадения региона обаче има икономически и социално по-развити общини и това не зависи непременно от мащаба им, предстои ИПИ да публикува  изследване, което ще проследи развитието на общините в рамките на областите с анализ за техните перспективи до 2027 година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Не
    не се шашкайте
    25 -37
    16:21, 23 ное 2023
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Да
      Да бе да
      69 -4
      19:35, 23 ное 2023
      Какви предимства като град за живеене , бе човек , като няма препитание.Градът се обезлюдява. Младите напускат. Много хора са навън и никога няма да се върнат.Само турците от селата се заселват в града. След 10 г ще е като Кърджали - с кмет от ДПС . Ти ми говориш за предимства
  • 2
    Ма
    Майко Мила
    66 -5
    16:30, 23 ное 2023
    Беше хубав и развиващ град. Сега всичко е далавери и кражби и ако не всяка, то поне всяка втора влиза в джоба на градския васал.
  • 3
    Ви
    вие пък
    62 -15
    16:39, 23 ное 2023
    Кога беше хубав и развиващ се град?По времето на Георги Иванов ли ? хахахахаха Този крадец не пускаше никой да строи , не даваше никой да говори против него, от всички искаше пари и не пускаше проекти да минават в Общината.Даренията помните ли? Лидъл помните ли какви истории имаше около техните строежи?Не позволяваше на голяма верига да влезе без да купи от него или от подставено лице терена за строеж.И още колко други неща.А, на нашия гръб си построи хотела в центъра като фалшифицира документи. Колко бързо забравят хората
  • 4
    Аб
    Абдул ел Мадур
    45 -4
    17:47, 23 ное 2023
    Избираш ПП управляват те ГЕРБ и ДПС. То не беше стойки чалъми въргаляне по площади мандръсване спане по палатки. Чагъртане на мафията театри за пред публиката среднощни арести в Банкя превземане на морски резиденции с гумени лодки.После цялата група на ПП се изреди да си прави селфи с дон Пейо в парламента.И накрая цялото лъгане и мазане бе всичко да се дели на три.А хуманоида ще си остане прост тъп и вперил поглед в светлото бъдеще гледайки театъра който му разиграват.Е затуй всичко си е ебало майката и един Лидл и Кауфланд където робите работят за мизерни заплати или един Ритейл парк пълен с китайски боклуци няма да вдигнат стандарта
  • 5
    Да
    ДА БЛАГОДАРИМ
    14 0
    08:49, 24 ное 2023
    Специално на гошо кметчето и на приятелите му, които вече са в герб.На самите герб да благодарим също.
    И разбира се да благодарим на негласуващите :/
  • 6
    Тр
    тротоарна екзема
    24 0
    09:09, 24 ное 2023
    Станиславе, оправи поне тротоарите човек, спъваме се като ходим, то ясно че трябва да оближете лъжицата с меда, ма оставете някой лев и за обикновените хора!
    • ИД
      И да ги изчисти от коли
      5 -1
      13:42, 24 ное 2023
      Освен да ги оправи да махне и колите от тротоарите.
  • 7
    Ha
    halim
    15 0
    10:53, 24 ное 2023
    нормално е да сме на дъното гледам че са почнали да правят икономии от улично осветление и половината център не свети!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини