От х:

Днес в x:

26 °C

Хасковска област със слабо икономическо и незадоволително социално развитие

Изображение 1 от 2

  Хасковска област е сред регионите у нас, които са с ниска оценка на профила си за развитие при новото проучване на Института по пазарна икономика. Анализът се прави за седма поредна година и целта му е да оцени напредъка в сфери, като икономика, социална политика, здравеопазване, съдебна система, околна среда, инфраструктурата, образованието.

  Анализът стъпва и на някои данни за 2018 г., но част от него е изграден върху статистическите показатели от предходните години, заради спецификата на тяхното събиране и обработване.

  Според проучването през 2016-2017 г. икономиката на страната бележи растеж с близо 4% годишно.

  Всички области без изключение отбелязват ръст на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени чрез БВП на човек от населението, заплатите на работещите и доходите на домакинствата.

  Хасковска област обаче е в дъното на класирането по икономическо развитие и с незадоволителна характеристика в социалното.

  В икономическата сфера с оценка “много добър“ са област Габрово и София столица, „добър“-Стара Загора Варна, със „средно“ икономическо развитие са Пловдив, Ямбол, Благоевград, Русе, Добрич, Бургас, София и Перник. С „незадоволително“ са: Кюстендил, Търговище, Шумен,Велико Търново, Ловеч, Враца и Смолян. Областите Хасково, Разград, Монтана, Плевен, Пазарджик Кърджали Силистра, Видин и Сливен са в графата „слабо“ икономическо развитие.

  Въпреки, че Пловдив, например, е поставен в средата на скалата в тазгодишното издание на проучването, анализаторите го наричат „регионален икономически тигър“. Определението е заради отбелязания 10%-тен ръст на БВП на човек и 9%-тен ръст на заплатите през 2016 година, като се има и предви, че през 2017 г. доходите в областта нарастват с цели 16%.

  Как обаче стои в анализа Хасково в икономически план.

  Брутният вътрешен продукт на човек от населението в областта продължава да нараства и през 2016 г., но на фона на средните стойности за страната той остава сравнително нисък– 7 276 лв. на човек при 13 206 лв. на човек в страната.

  Заплатите и доходите в областта също нарастват, но и при тях увеличението е с по-нисък темп от средното за страната. Средната годишна брутна заплата на наетите в област Хасково достига 7 964 лв. през 2016 г., което оставя Хасково сред петте области в страната със заплата от под 8 хиляди лева.

  Същото е положението и с инвестиционната активност-далеч под средните нива за страната.

  В същото време обаче през 2018 г. местните данъци и такси са сравнително високи, нещо, което е типично за по-развитите икономически области. От разглежданите местни налози единствено община Свиленград е увеличила данъка върху търговията на дребно, но усреднената ѝ стойност за областта остава под средното за страната ниво. По-високи от средните ставки са тези върху недвижимите имоти на юридическите лица и превозните средства, поддържани в област Хасково.

  При социалните показатели общините от Хасковска област се движат малко по-добре от тези при икономическите.

  Добра новина е от една страна, че относително нисък дял от местното население живее с материални лишения, но пък като студен душ действа констатацията, че делът на населението в региона, което под линията на бедността за страната остава по-висок от средния през 2017 година.

  Застаряването на населението в област Хасково следва общите тенденции в страната, въпреки че демографската картина в областта се влошава с по-бързи темпове.

  В областта се отчита още по-голям недостиг на лекари отпреди и на джипита, и на специалисти.

  Единствената сфера, където анализът отчита положителни тенденции е правосъдието. Проучването показва, че натовареността на окръжния съд в област Хасково е съизмерима със средната за страната, но правораздаването е сравнително бързо. Един наказателен съдия в областта разглежда средно по 9,5 дела месечно, а делът на висящите дела е под 6% при 9% в страната.

  Културният живот в областта обаче е описан като сравнително слабо интензивен, въпреки отчетения ръст на посещение в местните театри, музеи и библиотеки.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Чи
   Чичо лина
   18 -2
   16:42, 20 дек 2018
   Добре,че е чужбина и черноморието.Тука жътва няма!
  • 2
   Ка
   Ками
   20 -1
   17:10, 20 дек 2018
   В Пловдив живея,преди две години заплатата ми беше 800 сега е 1000.В Хасково подобно нещо се забелязва на две-три места само!
  • 3
   Ре
   Реалист
   21 0
   17:39, 20 дек 2018
   Област в която 99,9% от въпросите се решават само с връзки/може и партийни/ или с пари ..... какво да очаквате. Да не говорим, че много от нещата вече ни ги решават комшиите...
  • 4
   Па
   Павел
   5 -1
   11:45, 21 дек 2018
   И все пак никои няма нищо да направи по въпроса,защото всички чакаме да ни е наготово. Имах късмета да прекарам няколко месеца в Благоевград и там хората се организират и работят коликтивно за града, стараят се да си го направят по-добро място за живеене за разлика от нас... А да не говорим как след всичко ново идват сапуните и го разрушават и замърсяват...

  Хороскоп за 08.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  08 авг 2020
  Последни новини