От х:

Днес в x:

22 °C

Хасковска област със слабо икономическо и незадоволително социално развитие

Изображение 1 от 2

  Хасковска област е сред регионите у нас, които са с ниска оценка на профила си за развитие при новото проучване на Института по пазарна икономика. Анализът се прави за седма поредна година и целта му е да оцени напредъка в сфери, като икономика, социална политика, здравеопазване, съдебна система, околна среда, инфраструктурата, образованието.

  Анализът стъпва и на някои данни за 2018 г., но част от него е изграден върху статистическите показатели от предходните години, заради спецификата на тяхното събиране и обработване.

  Според проучването през 2016-2017 г. икономиката на страната бележи растеж с близо 4% годишно.

  Всички области без изключение отбелязват ръст на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени чрез БВП на човек от населението, заплатите на работещите и доходите на домакинствата.

  Хасковска област обаче е в дъното на класирането по икономическо развитие и с незадоволителна характеристика в социалното.

  В икономическата сфера с оценка “много добър“ са област Габрово и София столица, „добър“-Стара Загора Варна, със „средно“ икономическо развитие са Пловдив, Ямбол, Благоевград, Русе, Добрич, Бургас, София и Перник. С „незадоволително“ са: Кюстендил, Търговище, Шумен,Велико Търново, Ловеч, Враца и Смолян. Областите Хасково, Разград, Монтана, Плевен, Пазарджик Кърджали Силистра, Видин и Сливен са в графата „слабо“ икономическо развитие.

  Въпреки, че Пловдив, например, е поставен в средата на скалата в тазгодишното издание на проучването, анализаторите го наричат „регионален икономически тигър“. Определението е заради отбелязания 10%-тен ръст на БВП на човек и 9%-тен ръст на заплатите през 2016 година, като се има и предви, че през 2017 г. доходите в областта нарастват с цели 16%.

  Как обаче стои в анализа Хасково в икономически план.

  Брутният вътрешен продукт на човек от населението в областта продължава да нараства и през 2016 г., но на фона на средните стойности за страната той остава сравнително нисък– 7 276 лв. на човек при 13 206 лв. на човек в страната.

  Заплатите и доходите в областта също нарастват, но и при тях увеличението е с по-нисък темп от средното за страната. Средната годишна брутна заплата на наетите в област Хасково достига 7 964 лв. през 2016 г., което оставя Хасково сред петте области в страната със заплата от под 8 хиляди лева.

  Същото е положението и с инвестиционната активност-далеч под средните нива за страната.

  В същото време обаче през 2018 г. местните данъци и такси са сравнително високи, нещо, което е типично за по-развитите икономически области. От разглежданите местни налози единствено община Свиленград е увеличила данъка върху търговията на дребно, но усреднената ѝ стойност за областта остава под средното за страната ниво. По-високи от средните ставки са тези върху недвижимите имоти на юридическите лица и превозните средства, поддържани в област Хасково.

  При социалните показатели общините от Хасковска област се движат малко по-добре от тези при икономическите.

  Добра новина е от една страна, че относително нисък дял от местното население живее с материални лишения, но пък като студен душ действа констатацията, че делът на населението в региона, което под линията на бедността за страната остава по-висок от средния през 2017 година.

  Застаряването на населението в област Хасково следва общите тенденции в страната, въпреки че демографската картина в областта се влошава с по-бързи темпове.

  В областта се отчита още по-голям недостиг на лекари отпреди и на джипита, и на специалисти.

  Единствената сфера, където анализът отчита положителни тенденции е правосъдието. Проучването показва, че натовареността на окръжния съд в област Хасково е съизмерима със средната за страната, но правораздаването е сравнително бързо. Един наказателен съдия в областта разглежда средно по 9,5 дела месечно, а делът на висящите дела е под 6% при 9% в страната.

  Културният живот в областта обаче е описан като сравнително слабо интензивен, въпреки отчетения ръст на посещение в местните театри, музеи и библиотеки.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Чи
   Чичо лина
   18 -2
   16:42, 20 дек 2018
   Добре,че е чужбина и черноморието.Тука жътва няма!
  • 2
   Ка
   Ками
   20 -1
   17:10, 20 дек 2018
   В Пловдив живея,преди две години заплатата ми беше 800 сега е 1000.В Хасково подобно нещо се забелязва на две-три места само!
  • 3
   Ре
   Реалист
   21 0
   17:39, 20 дек 2018
   Област в която 99,9% от въпросите се решават само с връзки/може и партийни/ или с пари ..... какво да очаквате. Да не говорим, че много от нещата вече ни ги решават комшиите...
  • 4
   Па
   Павел
   5 -1
   11:45, 21 дек 2018
   И все пак никои няма нищо да направи по въпроса,защото всички чакаме да ни е наготово. Имах късмета да прекарам няколко месеца в Благоевград и там хората се организират и работят коликтивно за града, стараят се да си го направят по-добро място за живеене за разлика от нас... А да не говорим как след всичко ново идват сапуните и го разрушават и замърсяват...

  Хороскоп за 22.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
  22 окт 2020
  Последни новини