От х:

Днес в x:

19 °C

5 млн.лв. за Хасково, ако държавата върне част от данък върху дохода в общините

5 млн. лева биха влезли за година в общинската хазна на Хасково, ако се възприеме предложението на Института по пазарна икономика за отстъпването на 1/5 от подоходното облагане от държавата в полза на местните бюджети.

Предложението на ИПИ е подоходният данък да се събира както досега - от НАП, като автоматично да се превеждат 1/5 от приходите на принципа „парите следват личната карта“. Или иначе казано - парите да отиват в общината по регистрация на лицето.

Така сметките на експертите показват, че през следващата година този ресурс би се равнявал на 634 млн. лева. Сумата  представлява почти удвояване на собствените данъчни постъпления на общините.

Днес от ИПИ публикуваха и карта, на която се вижда как биха се разпределили тези 634 млн. лева по общини.

Сметките на икономистите за разпределението са на база брой работещи и нива на заплати във всяка община. Макар Хасково да е с ниво на безработица под средното за страната, в същото време тук заплатите са ниски - между 60 и 70 % от средните за страната. Така сметката показва, че при отстъпване на част от приходите от ДОД община Хасково ще получи 5,04 млн. лева.

За сравнение старозагорската хазна би получила 12 млн., Сливен-6,05 млн. Очаквано най-високи приходи ще бъдат отбелязани в София-столица - 274,6 млн, в Пловдив - 35 млн.лв. и Варна - 34 млн.лева.

Общината в регина, в която ще се върнат най-много средства след областния център, е Димитровград. Сметките показват, че там биха постъпили годишно допълнително близо 2,6 млн.лв. Маджарово е общината от всички 265 в страната, в която би се върнала най-малката сума, едва 23 000 лева.

Общият извод, който прави ИПИ за предложението си е, че всички общини биха спечелили от реформата, като тези, които концентрират повече икономическа активност - имат по-висока заетост и по-високи заплати, ще получат ресурс, който би ги направил в пъти по-независими от централната власт.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини