От х:

Днес в x:

Хасково стана член на Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай

Изображение 1 от 2

    Хасково е вече пълноправен член на Асоциацията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Протокола подписа заместник-областният управител на д-р Стефка Здравкова по време на Четвъртата работна среща на Асоциацията и срещата на лидерите в София. Форумите се проведоха в рамките на формата „16+1“ под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“.

    Във форума се включиха 16 от най-големите китайски провинции и 300 китайски и европейски компании.

    Събитието се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС, съвместно с Областния управител на София в сътрудничество с Министерството на икономиката, Столична община и Националното сдружение на общините на Република България.

    Партньори от китайската страна са Секретариатът на сътрудничеството „16+1“, Асоциацията на управителите на провинциите на страните от Централна и Източна Европа и Китайската народна асоциация за приятелство с чуждестранни държави.

    Селското стопанство, туризма, малките и средните предприятия, индустриалните зони и демонстрационните паркове бяха сред темите на фокус бизнеспартньорите и местната власт.

    В обръщението си към участниците българският министър-председател Бойко Борисов отбеляза, че отношенията между двете страни никога не са били по-добри, както и че инициативата ще допринесе за тяхното задълбочаване. Ръководителят на официалната китайска делегация и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин поднесе приветствие към участниците от името на китайския премиер Ли Къцян. Той посочи, че сътрудничеството във формата представлява „златен мост“ за нови резултати и постигане на очакваното увеличение на търговията и инвестициите, сътрудничеството в инфраструктурата, селското стопанство, туристите, културния обмен на пазарни механизми и проекти. Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че двустранна търговия е нараснала до над 2 милиарда щатски долара към края на 2017г. Износът от България се е увеличил десетократно, а интересът е към селскостопански стоки, етерични масла и козметика, вино и минерална вода.

    Данни на китайската Асоциацията на областните управители сочат, че взаимоотношения на добро сътрудничество са установени между повече от 50 български региони на различно ниво. Според НСОРБ ценни партньорства са установени в областта на мобилните услуги, доставката на модерни транспортни средства, производството на фуражни изделия от няколко български региона като София, Бургас, Добрич, Хасково и Ямбол, както и чрез създаването на съвместния център в тази област в Пловдив – Икономическа зона Тракия.


    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      За
      запознат
      13 -1
      15:13, 22 окт 2018
      хасково какво ще спечели от този договор и ако спечели ,кога ще се усети
    Последни новини