От х:

Днес в x:

ДАНС привика руски журналист, той се скри при Митрофанова. Москва плаши с ответни мерки

Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента на в. „Российская газета“ Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, съобщи ТАСС, цитиран от БТА.

В сайта на МВнР няма подобна информация.

Александър Гацак е информирал ръководството на „Российская газета“, че в посолството на Русия в София е получено уведомление от МВнР за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция.

„В същото време не са били оповестени причините за това решение“, се казва в изявление на „Российская газета“.

„Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба“, посочва ТАСС.

Руската агенция съобщава още, че докато пътувал натам, Гацак бил уведомен да се яви в Държавна агенция за национална сигурност. Това е станало, когато в София бяха изгонени предстоятеля на Руската църква и още трима служители.

Според изданието архимандрит Васиан Змеев също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната.

„А. А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна ", пише още в изявлението на „Российская газета“, цитирано от БТА.

Друг кореспондент на вестника - Александър Гасюк, е бил задържан на 5 октомври в Никозия. „В момента на задържането той се е намирал в автомобил близо до жилището, в която живее със семейството си. Журналистът е бил подложен на насилие, в резултат на което ръката му е била наранена. По-късно журналистът е бил откаран в болница“, пише ТАСС.

От изданието определят действията на България като откровено враждебни и застрашаващи сигурността на руските журналисти. Според „Российская газета“ това грубо нарушава европейския закон за свободата на медиите и им пречат да изпълняват професионалните си задължения.

Коментар дойде и от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която обяви, че Русия ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти по отношение на кореспондента на в. „Российская газета“.

„Кореспондентът на „Российская газета“ в България Александър Гацак е получил „черна точка“ от местните власти - акредитацията му е отменена и му е съобщено, че му предстои екстрадиция“, съобщи Захарова в канала си в Телеграм.

Тя допълва, че това е поредният незаконен ход на „натовците“ срещу руските журналисти, които те „маниакално преследват“.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини