От х:

Днес в x:

Бойко Борисов: Няма да вкарваме дерогация, докато не стане ясно дали "Лукойл" ще си платят данъците

Няма да вкарваме дерогация, докато не стане ясно дали “Лукойл България” ще си плати данъците. Това каза пред журналисти в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Не разбирам агресията, ако не си платят данъците в установения срок, ще има дерогация, коментира той.

Борисов коментира, че по време на среща на парламентарните групи от управляващото мнозинство представителите са се се споразумели по няколко теми. “Относно газа се разбрахме, че митниците трябва да събират парите и те да ги търсят, а не "Булгартрансгаз", за да не го фалираме, ако някой не плати. Разбрахме се още монополът над 90 и няколко процента на складовата база за горива на “Лукойл” да бъде предоставен и на други фирми, които внасят в България горива, т.е. монополът да отпадне. Относно дерогацията се разбрахме, когато имаме общо решение, да я внесем." По думите на Борисов премиерът акад. Николай Денков е уверил, че от рафинерията са поели ангажимент да платят натрупаните задължения. 

Разбрахме се в петък да преодолеем ветото на президента Румен Радев, каза още Бойко Борисов по повод извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъде разгледано ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. “Сега разбирам, че пак аз съм виновен за нещо и си правя предизборен пиар. Ако не дойдат, ветото ще бъде отложено за друг ден, защото ми се вижда озадачаващо да не разгледаме ветото на президента, свързано с промени в енергетиката, които ние сме предложили”, каза Борисов. По думите му отхвърлянето на ветото ще е "общ успех".

„Разбрахме се за Митниците, за „Булгартрансгаз“, за горивата и складовете. Казват, че било предизборен пиар. Кое ги уплаши, кое считат, че би навредило на имиджа им предизборно”, попита той. 

Когато прекратиха доставката на руски газ, ние ги подкрепихме и платихме много скъпо, хранилищата ни са пълни със скъпа газ. Подкрепихме ги, защото беше в унисон с агресията на Русия в Украйна, каза лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че не може да разбере на какво се дължат “агресията и страха” за “Лукойл”. Борисов посочи още, че рафинерията винаги ще я има. 

Той напомни, че споразумението с протестиращите енергетици и миньори беше подписано с огромни усилия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини