От х:

Днес в x:

КЗК казало "не" на инициативата за ниски цени на храни от малката кошница

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изрази опасения, че инициативата "Достъпно за вас", предложена от Министерството на икономиката и индустрията, може да ограничи ценовата конкуренция между участващите търговци. Според полученото становище, координираното и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България. Като алтернативно решение, КЗК предложи предоставянето на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд за нуждаещите се.

Министерството на икономиката и индустрията съобщи, че е постигнато принципно съгласие с представителите на националните и регионалните хранителни вериги за участие в инициативата "Достъпно за вас". Целта е потребителите в България да имат достъп до около 50 основни продукта от малката потребителска кошница на конкурентни цени в цялата търговски мрежа.

Инициативата, базирана на доброволното партньорство между държавата и бизнеса, предизвика интерес и сред представителите на нехранителните и аптечните вериги. Въпреки че проектът не налага задължително поддържане на определени цени, той цели стимулиране на здравословната конкуренция в определени групи хранителни продукти, попадащи в малката потребителска кошница.

В отговор на тези опасения, министърът на икономиката, Богдан Богданов, подчерта, че министерството няма да се откаже от търсенето на решения чрез пазарни механизми, в пълно съответствие със закона. Целта е българските граждани да имат възможността да закупуват продукти на възможно най-добрите цени в цялата търговска мрежа у нас.

Припомняме, че през февруари 2022 г. Министерството на икономиката и индустрията, ръководено тогава от лидера на БСП Корнелия Нинова, започна да обявява на електронно табло пред сградата си цените на едро на стоки от първа необходимост.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини