От х:

Днес в x:

Защо Авдеевка е толкова важна за Русия

В последните дни Русия значително засили атаките си срещу град Авдeeвка в Донбас. Малкият град, или поне онова, което е останало от него, се намира на северозапад от Донецк - център на проруските сепаратисти в Източна Украйна от 2014 г. насам, припомня германската медия ZDF. Преди войната жителите на града са наброявали 30 хиляди души, сега в голяма степен той е разрушен.

Заради местоположението си Авдeeвка има стратегическо значение за Русия. Оттам огънят на украинската артилерия може да стига до Донецк и до други важни логистични линии, пише "Дойче веле".

Безпрецедентен мащаб на руските атаки

"Нашата Авдeeвка е подложена на масирани атаки от руската артилерия и авиация", каза Андрий Йермак, шеф на канцеларията на украинския президент, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

Микола Биелиесков, военен анализатор в украинския Институт за стратегически изследвания, коментира, че в Авдeeвка "мащабът на последните атаки е безпрецедентен". Той ги сравни с боевете, водени там преди повече от половин година, когато в рамките на зимната си офанзива Москва безмилостно обстрелваше града.

Авдеевка се намира и в непосредствена близост до разрушеното през 2015 г. летище на Донецк. Русия със сигурност не би имала нищо против да го възстанови, ако успее да изтласка оттам украинските сили, коментира ZDF. Москва се опитва да превземе безуспешно Авдeeвка от началото на пълномащабната ескалация.

Какви са оперативните ходове на Москва?

Украинските сили са разполагали с почти 8 години, за да укрепят Авдeeвка и да се подготвят за руската обсада, посочва германската медия. Това вероятно е единствената точка на фронтовата линия от февруари 2022 г. насам, в която Русия не е успяла да осъществи значителен напредък заради силната украинска съпротива.

Москва вече е правила поне два сериозни опита да обкръжи града и да принуди защитниците му да се оттеглят. Селата Краснохоровка на север и Опитне, Водяне и Первомайск на юг формират двата края на обкръжението, което Русия желае да постигне.

Въпреки че Москва вече превзе Краснохоровка, украинските сили съумяват да задържат железопътната линия, намираща се на югозапад от нея. На юг Опитне, Водяне и Первомайск все още се намират под контрола на Киев.

Разполага ли Русия с достатъчно сили около града?

Атаките в момента, които са придружени от интензивен артилерийски огън и удари от въздуха, целят да изтласкат украинските сили от южната отбранителна линия. Ако Москва успее да го направи, за украинците ще бъде изключително сложно да продължат снабдяването на града.

По-голямата цел на подновените руски атаки срещу Авдеевка е да се принуди Украйна да премести тук свои части от фронтовите линии в Бахмут и Запорожие, забавяйки по този начин атаките на Киев в други райони. А ако Русия успее да превземе Авдeeвка, тя ще може също така да защитава Донецк и военните цели там по-добре, посочва ZDF.

"Авдeeвка е много важна силна опорна точка в украинската отбранителна система", посочва военният анализатор Микола Биелиесков, цитиран от "Ню Йорк Таймс". По думите му, ако руските сили успеят да превземат града, загубата може да компрометира украинските позиции наоколо, тъй като градът е основа на регионалната отбрана. Градовете Покровск и Костантиновка, разчитат на отбраната в Авдeeвка.

Американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната коментира, че успешното обкръжаване "много вероятно би изисквало повече сили, отколкото Русия в момента е отделила".

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини