От х:

Днес в x:

Второ изслушване по делото срещу петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия

Второто изслушване по делото срещу петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, ще се състои днес в Лондон, предаде БНР. Делото е насрочено за 13:30 часа българско време. То ще се гледа в Централния криминален съд, известен още като „Олд Бейли“. 

Не се очаква обвинените българи да бъдат на живо в залата. Те ще присъстват онлайн от затворите, в които са пръснати, съобщи bTV.

На миналото заседание адвокатът на Орлин Русев е поискал обвинителният акт да бъде засекретен за журналисти, за да не се създава нагласа в обществото срещу клиента му. Съдията не е уважил искането му и днес се очакват да станат известни още факти и детайли около обвинението.

През февруари британската полиция арестува Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова. Русев, Джамбазов и Иванова бяха заподозрени в шпионаж в полза на друга държава, след като в жилищата им бяха открити фалшиви документи за самоличност.

Българите бяха официално обвинени на 26 септември в съда в Уестминстър в “заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата”.

По време на изслушването е казано, че „клетката на Русев“, както е нарича на Острова, използвана за шпионски дейности, е работила под влиянието и под контрола на човек известен като Ян Марсалек. Той е обвинен за една от най-мащабните финансови измами в Германия и бяга в Русия където се предполага, че живее под закрилата а на руските тайни служби, съобщава още bTV.

Обвиненията срещу шпионската клетка под ръководството на Русев се отнасят за периода 30 август 2020 година и 8 февруари тази година.

Ако българите бъдат признати за виновни по тези обвинения, ги очаква наказание затвор до 14 години.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини