От х:

Днес в x:

МС отмени решения за изграждане на АЕЦ „Белене“ и определянето ѝ за обект с национално значение

Министерският съвет прие на своето заседание решение, с което отменя решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдеща ядрена централа „Белене“, съобщиха от пресслужбата на кабинета. На 29 юни 2018 г. Министерският съвет приема въпросното решение № 447, с което на свой ред се отменя предишно правителствено решение - № 250 от 2012 г., което пък отменя Решение № 259 от 2005 г., за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“, за провеждане на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

С днешното решение на правителството се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ „Белене“ и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

В края на август кабинетът прие решение, според което „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД може да продължи да извършва преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ под техническото ръководство на производителя „Атомстройекспорт“.

На среща между премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски, в Атина на 21 август, украинската страна потвърди интереса си за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А.
    А.В.
    3 0
    15:46, 11 окт 2023
    Хвала на тези "родолюбци"!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини