От х:

Днес в x:

Минималната заплата става 933 лв. от 1 януари 2024 г.

Минималната работна заплата ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството на днешното си заседание. Размерът й ще се повиши с 19.6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност. Той е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, приети през февруари, според които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

От 1 януари 2024 г. минималната часова работна заплата ще бъде 5.58 лв.

На тристранен съвет, проведен на 5 октомври, работодателските организации не се съгласиха с предложената от правителството нова минимална заплата, като според тях в различните сектори на икономиката трябва да има различни минимални заплати. Синдикатите подкрепят ръста от около 20% и дори поискаха той да бъде по-голям.

"На проценти увеличението го докарваме, но на евро не го докарваме, ако ще влизаме в еврозоната - няма държава в ЕС, която да е влязла с под 500 евро минимална заплата, заяви тогава Любослав Костов от КНСБ.

От търговско-промишлената палата пък заявиха, че не приемат административният начин за определяне на минималната работна заплата и няма да се примирят с това. Според организацията с тази стъпка "ще се помпа сивия сектор".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал каза, че формулата е в противоречие с международното право, по което България е страна, като текстовете са атакувани пред Международната федерация на труда в Женева и пред Европейската комисия. Имало и образувано процедури, но не се очаква по тях да има решение преди влизането в сила на новия размер на минималната работна заплата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини