От х:

Днес в x:

Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ „Белене“ да бъде продадено на Украйна

Днес внесохме предложение руското ядрено оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" (което вече не може да бъде използвано в България) да се направи опит да бъде продадено на Украйна. Това написа депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в своя фейсбук профил. 

От пресцентъра на „Демократична България“ уточняват, че предложението за решение е внесено в деловодството на Народното събрание.

Изрично изискване е продажната цена да не бъде по-ниска от цената, на която сме го придобили - 1,2 млрд. лв., посочва още в публикацията Ивайло Мирчев. 

„Поради специфичната геополитическа обстановка само една държава може да купи това оборудване - Украйна, а България е единствената страна, която може да осигури нужното ядрено оборудване за довършване на най-новата им АЕЦ“, пише депутатът.

„Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненужния ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизползваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на… Украйна“, смята Ивайло Мирчев.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също съобщи във Фейсбук, че е внесъл с колеги Решение на Народното събрание да възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. „Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лв.“, пише също Добрев. Според него Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние за тях сме единственият продавач. 

Под предложението се подписаха и колеги от „Демократична България“, ДПС и дори „Продължаваме промяната“, отбелязва още Делян Добрев. 

Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов през май т.г. Христов  инспектира площадката и оборудването в АЕЦ „Белене“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини