От х:

Днес в x:

Служители и работници от НСИ в София излязоха на протест

Колегите са в пълно право да протестират, тъй като заплатите тук са едни от най-ниските в държавната администрация, каза пред журналисти председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов. И подчерта, че заплатите в териториалните бюра на НСИ са на предпоследно място от всички в държавната администрация.

Промяна в заплатите през 2023 г. нямаше, нито промяна в капиталовите разходи и тези за издръжка, каза Атанасов.

Това са трудови протести, не са политически. Колегите сами могат да решат как да продължат оттук нататък, но доколкото виждам те са твърдо решени да протестират докрай, докато няма наистина сериозно увеличение, посочи още той.

На въпрос дали е отправена покана от властта да се обсъдят конкретните искания, Атанасов каза, че такава не е била отправяна.

Искаме поне по 500 лв. увеличение на човек, каза Рая Петрова, председател на синдикална секция към КТ "Подкрепата" в Централното управление на НСИ.

Тя посочи също, че в НСИ има сериозно ангажирани с научен труд хора. Тя открои, че материалната база също на места не е добра, като даде пример с компютрите. 

Още отпреди COVID-19 сме престанали да получаваме каквито и да е консумативи за нашата работа, каза Петрова. 

Тя призова премиерът Николай Денков да направи среща със служителите и ръководството на НСИ.

Имаме механизми да направим така, че властта да бъде затруднена откъм данни, отговори Петрова на въпрос как би изглеждала ефективната стачка. Тя добави, че ноември и декември също има готовност за протестни акции. Петрова напомни, че НСИ е партньор на държавата и на бизнеса.

Тази сутрин служители и работници от НСИ в София излязоха на протест с настояване за увеличение на заплатите. 

Протестираме, защото в Бюджета 2023 г. няма заложена нито една стотинка, нито един лев, за увеличение на заплатите в Националния статистически институт (НСИ). Това каза за БТА Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служите (САС) „Подкрепа“ към Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“. 

Атанасова каза, че още в началото на годината е внесено искането за увеличение на възнагражденията. От парламентарно представените партии също са заявили подкрепа. 

Всички казаха, че НСИ заслужава увеличение на заплатите, но трябва да се направи поредният анализ на заплатите, посочи Атанасова. Тя заяви, че при излъчването на живо във Фейсбук вчера премиерът акад. Николай Денков е казал „нещо съвсем различно". Той каза, че заплатите там са увеличавани в миналите години, като спомена и 2019 г. Това се изтълкува от колегите като отказ от увеличение на заплатите, посочи още Атанасова. Няма никакво значение дали 2019 г. са се увеличавали заплатите. Към момента средната работна заплата е 1248 лв. бруто, посочи още тя. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини