От х:

Днес в x:

Ударите срещу Ивицата Газа продължиха и през нощта

Израелски бойни самолети бомбардираха непрестанно до ранните часове на днешния ден центъра на град Газа, където са базирани властите в контролирания от "Хамас" анклав, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че атаката идва в контекста на обещаното от премиера на Израел Бенямин Нетаняху отмъщение срещу радикалната ислямистка групировка, което "ще отеква с поколения напред".

Навлязлата в четвъртия си ден война между "Хамас" и Израел вече отне живота на хиляда и шестстотин души. За за първи път от десетилетия се водиха сражения с огнестрелни оръжия по улиците на израелски градове, а цели квартали на град Газа бяха превърнати в развалини, посочва АП.

"Хамас" повиши напрежението в конфликта, като обяви, че ще убие пленените израелци, ако цивилни станат мишени на атаки без предварително предупреждение. Израел заяви, че "Хамас" и други военизирани групировки в ивицата Газа държат в плен повече от сто и петдесет негови военнослужещи и мирни граждани, извлечени от територията на Израел. Нападението на "Хамас" свари ползващия се със световна репутация военен и разузнавателен апарат на Израел напълно неподготвен, отбелязва АП.

Израелската армия каза, че до голяма степен си е върнала контрола на юг и е "възстановила пълния си контрол" над границата.

Говорителят на израелската армия Ричард Хехт заяви, че бойци на "Хамас" не са влизали на територията на Израел от миналата нощ, но уточни, че все още не са изключени прониквания.

При положение че армията на Израел разпрати повиквателни на триста хиляди души от запаса в рамките на масова мобилизация, на дневен ред е въпросът дали ще бъде осъществено сухоземно нашествие в Газа - тясната територия на брега на Средиземно море, посочва АП и припомня, че последната израелска офанзива по суша е била през 2014 г.

Хиляди израелци бяха евакуирани от над десет града в близост до ивицата, а танкове и дронове застъпиха на пост на местата от граничните ограждения с Газа, в които бяха отворени проходи, за да се предотвратят нови нахлувания. В самата Газа десетки хиляди останаха без дом, след като редица сгради бяха изравнени със земята от въздушни удари.

АП обръща внимание, че предприетите действия, наред с официалното обявяване на война от страна на Израел в неделя, означават, че еврейската държава решително се насочва към настъпление срещу "Хамас", вещаещо още по-големи разрушения в гъстонаселената и тънеща в бедност ивица Газа.

"Ние едва сега започваме да нанасяме удари по "Хамас", заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в телевизионно обръщение към нацията. "Това, което ще сторим на нашите врагове в идните дни, ще отеква с поколения напред", закани се той.

Продължават и острите световните реакции. Лидерите на Съединените американски щати, Германия, Франция, Великобритания и Италия направиха съвместно изявление. Джо Байдън, Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Джорджа Мелони и Риши Сунак остро осъдиха нападението срещу Израел от групировката „Хамас”. Лидерите изразяват твърда и единна подкрепа за Израел и се ангажират за създаването на условия за мир в Близкия изток. В позицията се казва още, че трябва да се избегне разрастването на кризата и да се защити цивилно население.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини