От х:

Днес в x:

800 на ден в данъчното за здравните вноски

Безработни и гурбетчии препълниха гишетата на хасковските данъчни

Средно по 800 души на ден от началото на годината, възстановяват здравни права и проверяват здравния си статус в териториалния офис на Национални агенция приходи. Повечето хора са безработни гурбетчии или самоосигуряващи се лица. Те бързат да платят липсващите си здравни вноски преди да влезнат в сила завишените глоби от началото на тази година. Според закона за задължителното обществено осигуряване, глобата при повече от три неплатени здравни вноски скача 10 пъти- от 50 до 100 лв преди, на 500 и 1000 лева сега.

В случай на невъзможност тези вноски да бъдат платени, данъчните дават време до края на февруари всеки да подаде декларация в която посочва кои точно месеци в предходните три години не е плащал здравни вноски и причината за това. След този срок, нередовните платци ще бъдат глобявани и за не подадена такава декларация-още 500 лв.

Друга промяна в закона изисква здравния ви статус да е изряден в предишните 3 години, а не както до сега-12 месеца. Здравни права се прекъсват ако има повече от три /3/ неплатени вноски, при това не поредни, в предходните 36 месеца.

Работодателите които не осигуряват работниците си, също подлежат на увеличени глоби-от 1000 до 4000  лева преди, на 4 и 8 хиляди лева сега.

Здравната вноска на самоосигуряващо се лице от тази година е 16 лв и 80 стотинки. Вноската е вързана за минималния осигурителен праг за страната, който тази година бе увеличен от 260 на 420 лв. Здравната вноска е 8% върху поне половината от този минимален праг.

 Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини