От х:

Днес в x:

Откриха валута за над 1 млн. лв. в газова бутилка на кола

Изображение 1 от 3

  Недекларирана валута за 1 297 517 лева е открита при три проверки на превозни средства, излизащи от страната през ГКПП „Капитан Андреев“, съобщиха от Прокуратурата и от Агенция „Митници“.

  Най-голямото количество валута е открито при проверка на лек автомобил, който пристига на пункта на 27.09.2023 г. Превозното средство, управлявано от мъж с двойно гражданство - българско и турско, пътувал сам от България за Турция. По метода „анализ на риска“ колата е селектирана за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка се установява, че газовата бутилка в багажното отделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равностойност 1 022 331 лева

  Ден по-рано, на 26.09.2023 г., на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания през България за Турция. Водачът – турски гражданин заявява, че не пренася акцизни стоки, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута. При извършената щателна митническа проверка след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите откриват 83 410 британски лири с левова равностойност 187 468 лева.
  По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на прокуратурата в Свиленград.

  Третият случай на открита недекларирана валута е при друга проверка на автобус, който пристига на пункта на 22.09.2023 г. в 7:10 часа с водач - турски гражданин. В превозното средство пътували втори шофьор, стюард и 12 пътници. Всички те декларирали пред митническите служители, че пренасят единствено личен багаж. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия, под шофьорската седалка, е открит полиетиленов плик, обвит с прозрачно тиксо, съдържащ 1016 банкноти в купюри по 200, 100, 50, 10 и 5 евро. Намерената недекларирана валута е общо 44 850 евро с левова равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя К.А на 34 години - турски гражданин, е съставен акт по Валутния закон.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини