От х:

Днес в x:

Изложба на Златю Бояджиев в Националната галерия представя творби от различни колекции

Това, което ще видите, вероятно ви изглежда познато, но това не го прави по-малко интересно. Но съм абсолютно убедена, че ще има неща, които не познавате, които не сте виждали със сигурност. Това каза директорката на Националната галерия Ярослава Бубнова на откриването на изложбата „Послания“. Експозицията бе представена тази вечер на два етажа в Националната художествена галерия. 

Бубнова описа Златю Бояджиев като един от най-интересните живописци в България. Тя обясни, че изложбата е много голям и сериозен проект. Представените творби са от много колекции, предоставени са и такива от семейната колекция на Златю Бояджиев. На 22 октомври ще бъде представен нов каталог, който се подготвя. Ще има и аудио гид на български и на английски език с QR код, каза още тя.

Съветникът на президента Румен Радев - доц. Пламен Славов, прочете поздравителен адрес от държавния глава. В него се казва, че Златю Бояджиев е един от най-емблематичните творци в българското изобразително изкуство през XX век. „Стотиците портрети и пейзажи, нарисувани от него, са явно доказателство за характерното му светоусещане, обвито с топлина и искрени чувства“, казва Радев. Животът и цялостното творчество на Златю Бояджиев са изпълнени със страст и вдъхновение до последния му дъх, което го издига сред световните майстори на изкуството, допълва президентът в поздравителния си адрес до екипа на изложбата.

Министърът на културата Кръстю Кръстев също бе изпратил приветствие, в което казва, че вярва, че изложбата проследява по един нов начин основните стилове и поетични линии в творчеството на големия ни художник. А неговото творчество е творчество на посланията за родолюбие, за чест, за волята на духа, за силата на характера.

„Златю Бояджиев е един от колосите в нашето изобразително изкуство“, каза кураторката на изложбата Боряна Вълчанова. Тя обясни, че амбицията на екипа била да се подбере най-доброто от творчеството му, а негови творби има в почти всички галерии в страната. Семейството предоставило скъп за тях архив и картини. На първия етаж са творбите, създадени преди 1951 г, преди Златю Бояджиев да бъде поразен от тежкия инсулт. На втория етаж са произведенията от втория период - създадени след тежката парализа, когато хваща четката с лявата си ръка.

Сред присъстващите в Националната художествена галерия бяха внукът на художника- Златин Бояджиев, правнучката Елена Димова и праправнучката му, дъщеря на Елена Димова. 

Внукът му Златин разказа, че за хората, които са го познавали и са живели с него, художникът си остава жив. Изрази надеждата си, че тези, които не са го познавали, но имат интерес към неговото творчество, ще открият нещо ново. „Ако някъде чуете почуквания, да знаете, че е той!“, каза Златин Бояджиев.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини