От х:

Днес в x:

"Булгаргаз" и унгарската MVM подписаха меморандум за доставка и търговия с втечнен природен газ

"Булгаргаз" и унгарската компания "Ем Ви Ем СиИЕнерджи" (MVM CEEnergy) подписаха в Будапеща меморандум за доставка и търговия с втечнен природен газ.

В присъствието на президента Румен Радев и министър-председателя на Унгария Виктор Орбан от страна на българската компания меморандума подписа изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева, а от страна на "Ем Ви Ем СиИЕнерджи" - генералният директор Ласло Фрич.

Меморандумът е в резултат на съвместните усилия и активната съвместна работа на президентската институция и българското правителство, заяви Румен Радев пред журналисти. "Това е споразумение, което отваря нови хоризонти за Българя. В резултат на проевропейската политика на служебното правителство ние извършихме пробив - получихме достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносните мрежи и на Гърция, и на Турция. Именно благодарение на това днес България вече е не само страна, която консумира газ, през чиято територия преминава газ, днес, с това споразумение, с тези вече възможности, които имаме, България се заявява като активен участник на пазара на втечнен газ за Централна и Източна Европа", коментира държавният глава.

Според него страната ни се превръща във фактор, който допринася за стабилността на доставките и диверсификацията на партньорите на България. По думите му това е само началото и България ще се позиционира като незаобиколим в търговията, доставките и гаранциите за доставките на втечнен газ.

По-рано днес президентът участва в Срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини