От х:

Днес в x:

Какви са процедурите при изплащането на застраховки за пострадалите собственици на автомобили от потопа?

Георги Батаклиев е собственик на автомобила, който буквално "кацна" върху скалите след наводненията по Южното Черноморие. Преди бедствието колата му е била на 200-300 метра от морето, откъм южната страна на реката.

"Когато отмина стихията и водата спадна, вече можех да стигна до бунгалата, където нощувахме. Отидох да видя дали е останал някакъв багаж, защото всички бяхме без никакъв багаж, мокри. Когато отидох до караваната, за да видя за багажа, погледнах, защото колата се виждаше от караваната, установих че я няма. Все пак някакъв багаж ни беше останал и на втория курс, който направих, един местен човек ми каза, че има кола на скалите", разказа по БНТ Георги Батаклиев.

Потърпевшият все още не може да намери начин да извади автомобила си, защото е необходима тежка техника. Дори е разговарял колата му да бъде изтеглена с кораб, но цената е непосилна за него. Той се е свързал със застрахователите още на първия работен ден след наводнението, заявил е претенция и следващата стъпка е изваждането на колата и придвижването ѝ до сервиз или ликвидационен център, където да бъдат описани щетите.

Застрахователят не може да откаже да отиде на място за опис на щети след бедствие - това пък обясни в студиото на "Денят започва" Ивана Димова, член на УС на Асоциация на българските застрахователи:

"Не може да бъде отказана помощ в никакъв случай, защото това е природно бедствие, катастрофично събитие, при което застрахователите са затова да помагат на хората в такива ситуации. Тук не става дума само за самите автомобили, но и за самите домове, които имат също застраховки. Защото държавата може да помогне с някаква частична сума, когато се случи самото бедствие, но не може да съгради нов дом и да възстанови цялото движимо и недвижимо имущество на всички граждани в засегнатия район."

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини