От х:

Днес в x:

До седмица "Лукойл Нефтохим" трябва да представи план за преход към неруски петрол

До 8 септември "Лукойл Нефтохим Бургас" трябва да представи на правителството план за преход към неруски петрол, обяви по време на блиц контрола в Народното събрание премиерът Николай Денков. От плана трябва да се разбере какви са максимално кратките срокове, които са технологично възможни, за такъв преход.

Премиерът уточни, че този въпрос е сред първите, с които се е занимало правителството. България получи дерогация от общата забрана за внос на руски петрол, която влезе в сила на 5 декември 2022 г. и е валидна до края на 2024 г. При предишната сесия на парламента обаче депутати от ГЕРБ се опитаха да предложат решение, което тогава не бе прието, България сама да прекрати действието на дерогацията и да спре вноса на руската суровина. Денков обясни, че кабинетът е изготвил доклад по въпроса, който е обсъден на две заседания на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Обобщен документ с гриф "Секретно" е внесен в деловодството на Народното събрание. Призова депутатите да се запознаят с него, защото той съдържа и списък с мерки, които трябва да се изпълнят с индикативни срокове.

"Трябва да започнем максимално бързо, за да сме подготвени в максимално кратки срокове във всички варианти", допълни Денков.

Коментира, че при служебното правителство никаква работа не е свършена по въпроса.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини