От х:

Днес в x:

Треньорът на Нургюл Салимова: На фона на останалите финалистки тя е сама

На фона на останалите финалистки българската шахматистка Нургюл Салимова е сама там. Това коментира треньорът й Живко Жеков пред NOVA.

 „В шаха всеки състезател от време на време работи с някой добър гросмайстор, който предава знания срещу заплащане. Това е в случая гросмайстора Басов”, обясни Живко Жеков.

 Нургюл Салимова плащала на свой приятел да е там с нея.

„Това момче, което е секундат, с него са приятели от 4-5 години, семейни приятели. Тя го помоли, за да не е съвсем сама, защото се страхува от заболявания и съвсем сама не може да прекара и един ден там. Затова е там, тя му плаща отделна стая. Това е екипът й. Всички останали имат личен треньор, медицинско лице, човек по възстановяването. В този смисъл тя там дори е „без дрехи”, коментира Живко Жеков.

На финала тя не е допуснала груба грешка, смята треньорът й.

„Представянето е изненадващо, нямахме мечта да играе за титлата. Играеше се мач за мач. Хубаво е, че показа характер на целия шахматен свят, елиминира силни противнички и се представи съвсем достойно на финала”, каза Живко Жеков.

„Няма състезател, който да не изпитва разочарование, след загуба на световен финал. Но тя всъщност още не може да разбере какво е направила, ще го разбере следващите дни и ще бъде много щастлива и доволна от себе си. Като осъзнае каква емоция и любов към себе си е предизвикала в България, ще бъде напълно удовлетворена”, заяви Жеков.

Според него тя още не е съвсем наясно с фурора, който предизвика в България.

„Следват различни клубни шампионати на страните. Всеки професионален шахматист има договор с някой отбор от друга държава. След това има силен турнир на остров Ман с 40 топ състезателки. Предполагам, че ще се появят покани и за други състезания. Вече има покана от Индийската федерация. Има много състезания, има и време за подготовка. Важното е сега да се възстанови”, каза Жеков.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини