От х:

Днес в x:

В момента българският шах се управлява от един румънец и един албанец

Успехът на Нургюл е невероятен, защото се изправи срещу втората в света. Да играеш шах е съвсем различно от това просто да местиш фигурите. Особено когато си под напрежение. Познавам я от 8-годишна, два пъти сме я награждавали във Фондацията на Бербатов. Това заяви журналистът Еди Папазян пред NOVA.

Според него в България шахът няма голяма популярност, така че да бъде достатъчно финансиран. "В нейния мач си пролича освен таланта ѝ, също и че е откритието на турнира. У нас съществуват пет федерации по шахмат. В момента българският шах се управлява от един румънец и един албанец.  През 2014 година избухна голям скандал заради отклонени средства от тогавашния президент Силвио Данаилов. Международната федерация по шах забрани всякакви български турнири под нейната егида. И всякакви участия на български шахматисти в турнири на ФИДЕ. Сега, когато тези пет федерации започнаха да се карат, ФИДЕ изпрати комисия и каза - ето тези ще ви управляват докато не се разберете", разкри той.

По думите му всяка федерация съобразно бюджета, който се гласува и който се отпуска на спортното министерство, има сума за финансиране, сума за високо спортно майсторство, както и за масов спорт.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини