От х:

Днес в x:

Антоанета Стефанова: Тези момичета имат цялото бъдеще пред себе си и ще донесат много медали на българския шахмат

Антоанета Стефанова, която игра на първа маса за националния отбор на България на европейското отборно първенство в Будва, поздрави съотборничките си Нургюл Салимова, Виктория Радва, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева за успеха и изрази увереност, че те ще донесат още много медали на страната ни от големи шахматни състезания.

Българките се прибраха този следобед от Черна гора, където завоюваха историческа първа титла, а на ВИП-терминала на летище София бяха посрещнати лично от премиера Николай Денков, както и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

44-годишната Стефанова е бивша световна шампионка за жени, но при титлата ѝ през 2004 година нито една от съотборничките ѝ от този тим не е била на повече от три години.

"Успехът е по-сладък в момента, защото е споделен. Ние го постигнахме без държавно финансиране и много малко хора вярваха в нас, но им благодаря за това. Без тях нашият успех нямаше да бъде възможен. Всяка титла е важна, но в момента съм ужасно щастлива, защото тази триумф е на целия отбор. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си и аз наистина се радвам, че съумях да ги доведа до този първи успех. Вярвам, че те ще донесат още много медали на България", каза най-опитната в българския състав.

"За много кратко време успяхме да се сплотим като екип и като отбор. Всяка една даде всичко от себе си. Нашият треньор също има огромен принос. Желанието ни за победа и това, че се раздавахме до край във всяка партия беше ключовият момент. Опитах се да дам спокойствие на момичета около мен, но едно такова състезание е много дълго, много тежко, минава се през всякакви моменти. Но аз мисля, че във всеки един момент ние бяхме сплотени като отбор. Всяка една от нас чувстваше подкрепата на другите и така успяхме да се преборим", добави Стефанова.

"Надявам се, че този успех ще спомогне за окончателното изчистване на проблемите в българския шахмат. Българската спортна шахматна федерация вече предприе стъпки за присъединяване Европейския шахматен съюз, към ФИДЕ (Международната шахматна федерация), имаше изявление от президента на ЕШС и аз се радвам, че вървим към това да бъдем отново приети международно и да изчистим името на българския шах, за да се завърне той там, където му е мястото. Нека не забравяме, че спечелихме тази титла, участвайки с "уайлд кард". По разни причини ние не сме член на Европейския шахматен съюз. Мисля, че тази победа улеснява нашата кауза за връщане в европейското шахматно семейство", завърши Стефанова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини