От х:

Днес в x:

Защо Нургюл Салимова е сама в Баку?

Покрай триумфалния път на Нургюл Салимова на Световната купа в Баку, водеща тема е, че тя е абсолютно сама там, ако не броим другите ни трима състезатели, но те вече отпаднаха.

В същото време води битки със съпернички, които разчитат на цели щабове - един или повече треньори, анализатори, психолог…

Това, че 20-годишното ни състезателка е “сам воин”, обяви нейният треньор Живко Жеков в няколко интервюта. Така тази тема бе подета заедно с победите на Нургюл, че в някаква степен ги измести, политизира се и т.н.

Причините “сияйната роза” (това означава името ѝ в превод) на българския шахмат - и не само тя, но сега тя нашумя, да разчита до голяма степен на собствени и от спонсори средства, са две: няма пари; няма легитимна и призната официално федерация.

До абсурдната ситуация се стига заради безвремието в българския шахмат в последните години, започнало по време на управлението на Силвио Данаилов (2011-2017 г.) и продължаващо до днес. Тогавашният спортен министър, в лицето на Красен Кралев, заведе дело за неправомерно изразходвани държавни средства в периода 2011-2014 г. - около 2 млн. лева.

През 2019 г. БФ по шахмат (на Силвио Данаилов) бе осъдена да възстанови 684 540 лв. А сагата за легитимността вече бе започнала, тъй като организацията бе с отнет лиценз, течаха дела, други формирования искаха да поемат контрола по спорта в България, а Международната федерация (ФИДЕ) наложи забрана на БФШ и съответно на нашите състезатели за първенства и турнири под егидата ѝ.

В края миналата година Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) се кандидатира за членство във ФИДЕ, след като тогавашният служебен спортен министър Весела Лечева ѝ издаде лиценз. Начело на организацията е Васил Антонов, бивш депутат от БСП.

Той беше съпредседател на Българска федерация по шахмат 1928 (БФШ 1928) заедно с Руслан Тошев - бивш народен представител пък от ГЕРБ. Тя обаче остана без лиценз - отнет от предишния редовен министър на младежта и спорта Радостин Василев.

Това, разбира се, не е всичко. С днешна дата за легитимност в родния шах спорят пет (да, 5!) структури. Освен БФШ 2022, другите са: БФШ 1928 (вече без Васил Антонов), Българска федерация по шахмат 64 (БФШ 64), Шахматна федерация България (ШФБ) и Българска федерация по шах (БФШ).

Всички те са обжалвали решението на Лечева да даде зелен сигнал на БФШ 2022. Оттам и усложненията.

Зад някои от тях стоят интересни фигури (не шахматни). БФШ 64 е основана от Цвета Галунова, доскорошна депутатка от “Възраждане”, и добре познатата бивша световна шампионка Антоанета Стефанова, която пък бе предложена за премиер от ИТН. Любопитно е, че част от екипа им е специалистът по спортно право и виден футболен опозиционер (а вече и плувен) Георги Градев.

Нургюл Салимова се поздравява с Анна Музичук на полуфинала на Световната купа. Украинката е сред любимите шахматистки на нашето момиче. Снимка Anna Shtourman, FIDE

Популярният гросмайстор Кирил Георгиев стои зад ШФБ. Руслан Тошев си е верен на БФШ 1928. Международният майстор по шахмат Атанас Куртенков пък представлява БФШ.

Заради протестите им ФИДЕ не върна България на картата на шаха чрез признаване на утвърдената от Весела Лечева БФШ 2022. И се стигна до нов абсурд - на 4 април международната федерация нареди създаването на временна комисия, упълномощена да управлява шахмата в България до избора на единна структура и нов президент.

Начело на въпросната комисия са румънец - Даниел Флоря, и албанец - Ералд Дервиши. Представители би трябвало да имат всички изредени по-горе.

За този развой се разчу в началото на юли, когато трябваше да се проведе обединително събрание. Дотам не се стигна обаче - Васил Антонов и БФШ 2022 обжалваха пред ФИДЕ и Министерството на спорта.

Поради всичко това организираният шахмат в България е без финансиране през 2023 г. Чисто по закон министерството няма как да отпусне средства на БФШ 2022, дори след изданения лиценз от Лечева. Бюджетът за миналата година пък възлиза на 100 000 лева. Всеки сам може да си отговори на въпроса докъде са стигнали тези пари.

Така, през настоящата година националните ни отбори и вътрешния календар са оставени на произвола. Чу се обяснение, че Световната купа бил комерсиален турнир, така нямало как участниците ни да разчитат на финансиране от държавата, но това просто не звучи сериозно. В идеалния случай - с действаща федерация и бюджет, могат да се поемат, ако не всички, то поне част от разноските, тъй като това каре в Баку представлява България, освен себе си.

Живко Жеков, треньорът на Нургюл, обясни за бТВ, че намерили спонсор, който помогнал на състезателката му с разходите по първия кръг от Световната купа. Само той продължава пет дни, а една нощувка излиза 120 долара, има и пътни. Нататък Салимова си е подсигурила собствени средства, които се предполагало, че ще избие от наградния фонд.

От всичко това излиза, че няма как да има щаб със Салимова и останалите ни представители. Добре че сме в дигиталната ера - те разчитат на помощ от скайп и т. н. в разбора и анализа. Спекулира се, че двама чуждестранни специалисти помагали на българката на място - неясно на какви начала (дали само на приятелски), но това ще каже тя като се върне*.

Оставяме го под въпрос, тъй като вече се изписаха десетки и стотици редове с невярна информация за нейния случай. Някой би го нарекал странен, но той не е такъв за много български спортисти. Когато са без финансиране, те минават по пътя на Нургюл, така че си е ежедневие.

Делян Пеевски заминал за Баку - да подкрепя Нургюл

След като влезе в ролята на виден конституционалист, Делян Пеевски вече се изживява и като спортен запалянко - шахматен в случая.

Депутатът от ДПС заминал за Баку, за да подкрепи Салимова, написа “24 часа”. Днес тя играе решителен тайбрек за Световната купа с рускинята Александра Горячкина.

Досега Пеевски не проявявал интерес към спорта, като изключим една помощ от 200 000 лева към “Левски”, малко, след като Наско Сираков стана мажоритарен собственик.

Салимова е приета в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов

А пиарът около Нургюл вече се лее мощно. Салимова е приета да учи в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов, предаде БТА. Тя вече е първокурсничка на държавна поръчка, редовна форма на обучение в специалност „Маркетинг“, съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Марияна Божинова.

Нургюл Салимова се нарежда до други видни спортисти, възпитаници в свищовската академия. Сред тях са световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, която следва в специалност „Икономика на търговията”.

---

* В интервю след като се класира за мача срещу Горячкина Салимова обяви, че се е подготвяла съвместно с Ниджат Абасов - азербайджански гросмайстор, който също се представи впечатляващо на Световната купа и се класира за турнира на Кандидатите през 2024 г. Ако успее да го спечели, ще се изправи срещу действащия световен шампион Дин Лирен.  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини