От х:

Днес в x:

Дежурни адвокати ще дават безплатна правна помощ при сигнал за насилие

Предвидено е създаване на Национална информационна система за всички случаи на домашно насилие – кои са жертвите, в какво се е изразило насилието, какви мерки са взети, кои са отговорните институции. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, който взе участие в срещата в Министерския съвет между премиера Николай Денков и представители на няколко министерства, посветена на темата за превенция на насилието и агресията. 

Дечев отбеляза, че правосъдното министерство е била водещата институция при подготвянето на промените в Закона за домашното насилие, които влязоха в сила през юли. Беше създаден Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, припомни той.

Заместник-министърът обясни, че Министерството на правосъдието и Националното бюро за правна помощ са подписали меморандум с МВР и адвокатски колегии в страната, чиято идея е да се повиши координацията между институциите по темата. Съгласно текста на документа всеки полицай в страната, получил сигнал за домашно насилие, е длъжен да информира пострадалия, че може да получи безплатна правна помощ, за която ще се грижат дежурни адвокати. Дечев подчерта, че към този момент 18 от 28 колегии в страната са се присъединили към инициативата. 

„Само за тази година Министерството на правосъдието е разпределило 340 000 лева на 17 неправителствени организации, които работят в областта на превенцията и защитата от домашно насилие“, обяви още Емил Дечев. 

Мерките бяха обсъдени на среща днес между министър-председателя Николай Денков с представители на министерствата на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини