От х:

Днес в x:

Как да разпознаем насилника: 3 основни признака, които всеки трябва да знае

Злоупотребата с някого е отношение, което е характерно за агресора. Злоупотребата може да бъде на всякакво ниво и във всякаква форма – психически тормоз, физическо насилие, превръщане на партньора в напълно безпомощна и зависима от другия личност. А най-лошото е, че самата жертва е възможно изобщо да не осъзнава положението си.

Най-лесният начин да разберете, че срещу себе си имате насилник, е ако такъв човек използва физическо насилие или се опитва да ви склони към определени отношения против собствената ви воля. По-трудно е обаче да се разпознае психическото насилие, тъй като то може да приема различни форми и жертвата невинаги може да разпознае манипулатора. Например малтретирането на лицето, постоянните обиди, психологическото унижение и други подобни спадат към злоупотребяващото поведение, което е съвсем очевидно. Когато някой търпи подобно поведение, вероятно става дума за страх, сковаващ ужас, че агресорът може да отиде по-надалеч и да посегне на живота или на живота на обичан за жертвата човек. Често подобни отношения имат фатален край. Затова е много важно да се спасите от подобен човек още щом го разпознаете като агресор.

Имайте предвид, че злоупотребите се случват не само в семействата, но и с приятели, колеги и други общности. Затова е важно да знаете какво казват и как се държат насилниците, за да се научите да забелязвате предупредителните знаци и да можете да разпознавате това опасно влияние.

Една от възможните причини един възрастен да се държи като насилник е, ако родителите му са се отнасяли по същия начин с него в детството. Според психолозите, ако в детството си родителите са потискали или унижавали детето си, карали са го постоянно да изпитва вина, страх или срам, то в зряла възраст този човек може да се отнася по същия начин към съпругата/съпруга си или към децата си.

Затова си отваряйте очите за тези червени лампи, които сигнализират агресивно поведение и категорично разобличават насилника:

1. Обезценяване на чувствата на другия човек.

Например, когато един човек казва на друг: „ти си глупав", „всичко в теб е маловажно", „това, което правиш, не е достатъчно“, „пак се провали“, „за нищо не може да се разчита на теб“ и т.н. Подобни обвинения водят до сриване на самочувствието и имат за цел да унижат, да подценят и в крайна сметка да подчинят.

2. Вменяване на вина.

Когато някой се опитва да ви убеди, че неговите/нейните искания са много важни, а вашите негодувания, чувства и искания са просто глупави, бягайте. Ако някой постоянно ви кара да се чувствате зле заради собствените си постъпки. И дори когато ви обижда, извърта нещата така, че вие сами сте го предизвикали и сте си го заслужили, бягайте още по-бързо. Спасете себе си.

3. Физическо или сексуално сплашване.

Ако някой прекрачва вашите лични граници и ви кара да се чувствате неудобно. Ако ви посегне физически или си позволи да упражни психически тормоз върху вас, трябва да знаете, че това ще се повтаря и занапред. Колкото и извинения и цветя да получите след това, не позволявайте на такъв човек да остане в живота ви.

Психолозите са единодушни, че жертвите на агресивно поведение вярват, че сами са предизвикали агресията срещу себе си. Тръгнете ли по този път, трудно може да се върнете назад.

Не забравяйте: не сте виновни вие, ако някой ви удари! Не сте виновни вие, ако някой ви унижи! Не сте виновни вие, ако някой ви тормози психически. Не сте виновни вие, ако постоянно „ядосвате“ партньора си. Виновни сте, че търпите такова поведение. Заслужавате повече!

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини