От х:

Днес в x:

Как политиците станаха съучастници в домашното насилие

Всички сме съучастници в това, че интимната връзка не бе разписана в Закона за защита от домашното насилие. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Калина Константинова, коментирайки предложенията за промени в Закона за домашното насилие след обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

"В последните години цялата измислена пропаганда, джендърска идеология и псевдоинтерпретации и пропагандни твърдения не позволиха на последните два парламента да приемат каквито и да било изменения в Закона за защита от домашно насилие. Законът не беше променян от 12 години. Миналата сряда нямаше политическа воля мярката за вкарването на интимната връзка в закона, която сега предлагаме, да бъде приета. Тоест законът, който приехме финално, въвежда мерки, които можеха да бъдат активни само за жертви на домашно насилие, които са жертва и насилник, които споделят едно домакинство, имат общ бюджет или са в съпружески отношения", подчерта тя. 

По думите ѝ в подкрепа на новите предложения и мерки, включващи жертви на насилие, които са в интимна връзка, са били само ПП и ДБ. „ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се увеличат присъдите за насилие, които да имат превантивен ефект. Ние подкрепяме тези предложения и потърсихме подкрепа да се разшири обхватът на Закона за защита от домашно насилие, вкарвайки интимната връзка. Момичето, пострадало в Стара Загора, попада точно в тази хипотеза. Тепърва ще изградим информационна система, базирана на закона, приет миналата седмица”, посочи депутатът. 

Константинова обясни и каква защита е щяла да получи 18-годишната Дебора, ако новите предложения за изменение в закона бяха приети още миналата седмица. „Нейният сигнал щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа. През това време съдът можеше да разпореди, че нейният насилник трябва да прекрати всякакъв контакт и комуникация с нея и полицията трябва веднага да приведе това разпореждане в действие. Тя може да намери правна и психологическа помощ в центровете за закрила. Освен това провинението на насилника ще влезе в информационната система и при всяка негова следваща подобна простъпка - тя ще се приема като рецидив и ще има информация във всички институции, че този човек вече е отправял заплахи и вече е бил заплаха за някое момиче”.

„Камуфлажните пропагандни твърдения като джендърската идеология са това, което през последните две години ни пречи да приемем Закона за защита от домашното насилие. В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промените. 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство”, допълни Константинова. И подчерта, че ставаме свидетели в медиите на подобни случаи на насилие всяка втора седмица."Всички бяхме съучастници, неприемайки измененията в закона", категорична е тя. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини