От х:

Днес в x:

Делян Пеевски сезира ВСС с искане за проверка на действията на магистратите по случая с нападнатото момиче

Депутатът от ДПС Делян Пеевски сезира Инспектората на ВСС заради случая с нападнатото 18-годишно момиче от Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на партията. Пеевски настоява да се извърши цялостна и задълбочена проверка на действията на съдебния състав на Окръжен съд - Стара Загора, довели до освобождаването от ареста на обвиняемия за жестокото престъпление, потресло цялата ни общественост, информират от ДПС.

В сигнала се посочва, че е абсолютно недопустимо подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Действията на конкретни магистрати – при положение, че жертвата на престъплението е обезобразена и е в критично състояние, пораждат изключително много въпроси, включително относно основанията на съда за квалификацията на извършеното деяние като лека телесна повреда, се посочва още в писмото.

Делян Пеевски настоява, в случай че при проверката се установи нарушение при разглеждането на наказателното дело с докладчик съдия Татяна Гьонева, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да упражни законовите си правомощия и да потърси отговорност от нарушителите.

По-рано днес стана ясно, че и прокурорът по делото  срещу мъжа, който нападна 18-годишно момиче в Стара Загора, е заявил при разглеждането на мярката за неотклонение пред окръжния съд, че постановеното задържане от долната инстанция е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено. 

"Считам, че определението на Старозагорски районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняемия Г. Г., е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление. Ако се касае за извършено престъпление лека телесна повреда, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че следва да бъде отменено определението", заявява прокурорът.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини