От х:

Днес в x:

Хасковлии се тестваха безплатно за хепатит в мобилен кабинет

Изображение 1 от 5

    Безплатни изследвания за хепатит се проведоха в Хасково. Днес пробите бяха взимани в Мобилен кабинет към Регионалната здравна инспекция в Хасково на площад „Свобода“, от 9:00 до 13:00 часа. Безплатните изследвания са във връзка със Световния ден за борба с хепатита – 28 юли.

    Тестването започна в началото на седмицата. Само днес се извърши в мобилен кабинет, а в предходните два дни, включително на 27 и 28 юли – в Микробиологичната лаборатория на РЗИ – Хасково на площад “Общински” №2.

    В мобилния кабинет днес беше д-р Снежана Иванова – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Хасково. Тя заяви, че в за 2 часа днес се бяха тествали 23 души, а предходните дни – 15. Сред тях няма положителни резултати.

    От началото на годината в Хасковска област са регистрирани 5 случая на хепатит В.

    „Целта на кампанията е превенция и изследване на заболяването. Създаден е вайбър канал, който може да се проследи чрез сканиране на QR код и може да се види полезна информация за заболяването – начини на предаване, лечебни заведения", каза д-р Иванова.

    Срещу заразното инфекциозно заболяване има задължителни имунизации. На такива подлежат хората, родени след 1992 г. Първата игла е в родилния дом, а след това има втора и трета.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини