От х:

Днес в x:

Как да разпознаем истинския? Разказва председателят на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити

Невероятно е да намериш нещо, което идва от Космоса и вероятно е на милион години, разказа за БТА Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, която утре организира край Враца събор за свои членове и гости. Това е единствената асоциация на Балканския полуостров, която обединява търсачите на самородно злато и на метеорити, в нея членуват и хора не само от нашата страна, но и от Гърция, Турция, Сърбия, Чехия, Германия, обясни Стаменов. 

Основното, което ги обединява, е адреналинът и тръпката, защото да държиш в ръка метеорит, който е частица от Космоса, или да „блесне“ в реката „златинка“ е неописуемо преживяване, казва той. Много често търсачите намират и ценни минерали. Неговите най-запомнящи се находки са рубини, които е дарил на музей, и един аквамарин.

Според него в другите държави търсенето, както и колекционирането на метеорити, не е нещо ново. В България метеоритите не са много популярни и хората не са толкова запознати с тази тема, но напоследък и у нас се увеличава интересът към колекционирането им. Той планира два образователни курса за търсене на самородно злато и метеорити през лятото в Централна Средна гора. 

Стаменов предупреждава, че има два вида земни минерали, които много приличат на метеорити – хематит и магнетит. Те имат имат 70-80 процента желязо и много хора ги бъркат с метеорити. Когато металотърсачът отчете желязо в определен камък, го приберете в раницата и запишете къде сте го намерили, препоръчва той. Анализът ще покаже дали е метеорит, а ако е така, на мястото ще има и други парчета. Намерените метеорити минават през рентгеноспектрален анализ. След това се изготвя специален документ със съдържанието на желязо, никел, кобалт. Съветът му е колекционерите да не купуват метеорит без документи, защото масово се продават фалшификати.

Той разказва и за любопитен метод за търсене на т.нар. микрометеорити. Когато вали дъжд, например на улука на къщата се слага кофа, след това се разлива върху найлон и с магнит се проверява за малки частици. Същото може да се направи и на плосък покрив. Ако има такива, магнитът ги събира и после се разглеждат с микроскоп и, по думите на Стаменов, са много красиви и интересни. 

Дори когато се наблюдава падане на метеорит, опитните "ловци на метеорити" могат да намерят само няколко парчета, когато търсят от сутрин до вечер за една седмица, предупреждават на сайта си от Българското метеоритно общество, което е звено към асоциацията. Те отбелязват, че повечето каменни метеорити са по-малки, отколкото хората си мислят, че са. Най-много от всички паднали метеорити са със тегло от 128 грама до 256 грама. Железните метеорити могат да бъдат големи. 

Стаменов си спомня как преди три-четири години на събора на асоциацията в Първомай негови колеги са донесли парче, което се е оказало рядък тип метеорит. Впоследствие пробата е изпратена за допълнителен анализ и класификация в чужбина. Метеоритът е записан под името „Орлов дол“, на името на района, в който е намерен. Целият метеорит, от който е взето парчето за проба, тежал към 150 килограма. Класифициран е като железен метеорит и е съставен главно от желязо и никел. 

Той подчертава, че образованието е много важно и трябва да се чете, преди да се започне практиката. Не става така – вземаш си металдетектор и тръгваш да търсиш, коментира Стаменов. 

Асоциацията е създадена преди около 10 години. Категорично условие на устава е членовете да спазват законовите разпоредби, например не трябва да търсят в национални паркове и резервати или в археологически и исторически обекти. Съборите са регулярни и помагат на членовете да обменят опит и да показват находките си. Освен на 15 юли, се планира и събор на 9 септември в Старозагорските минерални бани. По време на тези събития има състезания, томбола, награди.

Заниманието привлича все повече хора у нас, без значение от социалния им статус и пол, и членската маса на асоциацията вече е около 10 000 души на различни възрасти, включително и над 1500 жени, обяснява Стаменов. 

Причината е, че това хоби е приятно и вълнуващо, а и дори да не намериш нищо, си остава преживяването на чист въздух, сред природата и с приятелите, обобщава той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини