От х:

Днес в x:

Падащ метеор стресна хората в редица градове в България

Явлението, което наблюдавахме снощи, е падане на много ярък метеор, наречен болид. Тези тела се взривяват в атмосферата, преди да докоснат Земята, обясни по Нова телевизия Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия на БАН.

Към 21:49 часа във вторник, на територията на област Видин се чу силен тътен и бе забелязана падаща ярка светлина. Явлението беше констатирано и в София, Лом, по Черноморието. Румънските власти съобщиха, че става дума за метеорит, който се е взривил във въздуха.

В края на юли най-добре се наблюдават два метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди. Самото тяло дойде от юг-югозапад. Това е взрив в атмосферата, на няколко десетки километра от Земята. Шансът да са стигнали отломки до Земята не е голям, каза ученият.

По думите му това явление повтаря в по-малък вариант Челябинския метеоритен взрив от февруари 201г.

Това е защитна функция на нашата атмосфера. Всички метеорни тела, които навлизат косо в земната атмосфера, се нагряват до взривяване, като това взривяване става на няколко десетки километра височина. По този начин атмосферата ни предпазва от такива явления, каза Маркишки.

Ученият обясни, че не може да се посочи точен размер на метеора, който може да бъде от няколко сантиметра до метър.

Тялото е навлязло с ниска скорост в земната атмосфера, защото е достигнало Земята по орбиталния път, което става причина за този бавен ход. Хората са го наблюдавали в продължение на 3-4 секунди, някои дори 5 секунди. Най-често метеорите завършват пътя си в земната атмосфера и изгарят напълно, но при големи скални късове, или късове със съдържание на метали, могат да се взривят по-ниско и отломки да достигнат Земята. Имало е по-големи случаи като Тунгузския метеорит 1908 г., чиято звукова вълна обикаля няколко пъти света и предизвиква много сериозна експлозия, но за наш късмет такива явления са рядкост, каза физикът.

Метеорните потоци се прогнозират много лесно, защото се наблюдават по едно и също време в годината. Максимумът на метеорния поток персеиди е около 12-13 август, но не можем да предвидим колко големи тела ще навлязат в атмосферата, особено когато става дума за спорадични метеори като този, за който говорим в момента. Те са непредвидим. Ако тялото е с размери няколко метра, може да го открие голяма лаборатория. Но такива случаи са рядкост. Когато става дума за тела под 10 метра или 1-2 метра, тяхното придвижване е невъзможно да се прогнозира, обясни ученият от БАН.

"Не се касае за инцидент, а аз природно явление, при силния тътен, който е чут снощи във Видин." Това заяви на брифинг старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР в града. Към момента обстановката е напълно спокойна, няма пострадали хора, добави той.

Около 22:00 ч. на територията на област Видин е чут силен тътен, съобщи МВР. Към района веднага са изпратени екипи на полицията във Видин, които са направили оглед. По данни на румънските власти се касае за метеорит, който се е взривил във въздуха.

Според старши комисар Петър Коцин експертите трябва да кажат какво точно е природното явление.

"На територията на област Видин няма напрежение и всичко е спокойно", каза той. Още снощи са насочени всички налични сили на областната дирекция на полицията и са направили обход в района, търсили са евентуално пострадали хора. Не са установени възникнали пожари и материални щети, няма и сигнали за такива.

"Има един подаден сигнал – от село Гомотарци, в 21:50 ч., че в близост до стопанска постройка се е чул силен гръм. На много места в цялата област се е чул тътен, за това бяха мобилизирани всички налични сили", обясни директорът на областната полиция.

Към 23:00 ч. снощи е постъпила информация и от колегите от Румъния, че се касае за природно явление, допълни ст. комисар Петър Коцин.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини